Απεργούμε – διαδηλώνουμε την Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2022 – 11:00 Χαύτεια
Κείμενα - Προκηρύξεις

Απεργούμε – διαδηλώνουμε την Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2022 – 11:00 Χαύτεια

Την Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2022 απεργούμε και διαδηλώνουμε.
Καλούμε στις 11:00 στα Χαύτεια (Αιόλου και Πατησίων)
Δίνουμε προσυγκέντρωση στις 10:00 στα γραφεία του σωματείου μας, Σκυλίτση 10

Ζούμε και δουλεύουμε σε μια περίοδο γενικευμένης αναδιάρθρωσης του καπιταλιστικού συστήματος. Τα αποτελέσματα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που ξεκίνησε το 2008 και στη χώρα μας κορυφώθηκε με την εφαρμογή των μνημονίων και των διαδοχικών μέτρων δημοσιονομικής λιτότητας, συνεχίζουμε να τα ζούμε μέχρι σήμερα. Η πανδημία του κορωνοϊού, που είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση του ΕΣΥ και τον θάνατο μέχρι στιγμής 33.000 ανθρώπων και η έκρηξη του πολέμου στην Ουκρανία με την εισβολή της Ρωσίας τον προηγούμενο Φλεβάρη, έχουν δυσχεράνει ακόμα περισσότερο τη θέση μας σαν εργατική τάξη σε όλους τους τομείς. Ο βασικός μισθός είναι καθηλωμένος σε πολύ χαμηλά επίπεδα και την ίδια στιγμή τα ενοίκια είναι στα ύψη, οι τιμές των τροφίμων στα σούπερ μάρκετ αυξάνονται στην κυριολεξία κάθε εβδομάδα, ενώ το ίδιο συμβαίνει με την τιμή της βενζίνης, των λογαριασμών ρεύματος, του πετρελαίου θέρμανσης και άλλων βασικών αγαθών. Η κάλυψη έστω και με το ζόρι των βασικών μας αναγκών γίνεται πλέον δύσκολη υπόθεση.

Η ψήφιση του ν.4808/2021 (νόμος Χατζηδάκη) το καλοκαίρι του 2021 αποτέλεσε ένα ακόμα χτύπημα στα δικαιώματά μας. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ορισμένες πτυχές του νόμου: απορρύθμιση του 5ημερου/8ωρου μετά από δήθεν “συμφωνία” μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη, αμφισβήτηση του δικαιώματος επαναπρόσληψης, αύξηση στα ανώτατα όρια των υπερωριών, κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας σε πολλούς κλάδους, νομιμοποίηση της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων στις εταιρίες πλατφόρμες. Ακόμη, με την κατασκευή του ψηφιακού αρχείου ΓΕΜΗΣΟΕ, τη θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, τον περιορισμό της δυνατότητας για κήρυξη απεργίας και την απαγόρευση του δικαιώματος της απεργιακής περιφρούρησης, ο νόμος επιτίθεται στις ευρύτερες συνδικαλιστικές ελευθερίες και στην ανεμπόδιστη λειτουργία των σωματείων. Τέλος μετατρέπει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή και το κράτος αποποιείται έτσι την πολιτική ευθύνη όσον αφορά τον έλεγχο και την προστασία της εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας, η οποία καταπατάται συνεχώς. Ειδικότερα στο επάγγελμά μας, που επικρατεί σε μεγάλο βαθμό η ανασφάλιστη και υποδηλωμένη εργασία και τα τροχαία εργατικά ατυχήματα, αρκετά από τα οποία είναι δυστυχώς θανατηφόρα, είναι κανόνας. Η καθολική εφαρμογή του νόμου 4611/2019 που ψηφίστηκε μετά από αγώνες χρόνων του σωματείου μας δεν έχει επιτευχθεί ακόμα και πολλοί εργοδότες συνεχίζουν να καταστρατηγούν την εργατική νομοθεσία και να προβαίνουν διαρκώς σε αυθαιρεσίες σε βάρος συναδέλφων μας. Ορισμένοι μάλιστα δε διστάζουν να φτάσουν στο σημείο να τραμπουκίζουν και να απειλούν όταν οι εργαζόμενοι αποφασίσουν να διεκδικήσουν όλα όσα τους οφείλονται. Κερασάκι στην τούρτα είναι η επέκταση των νέων μοντέλων ευέλικτης εργασίας, όπως η freelance εργασία, η δουλειά με το κομμάτι και οι συμβάσεις εργασίας ακόμα και μίας ημέρας.

Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη μας προειδοποιούν δημόσια για το πιο δύσκολο χειμώνα από το 1942 και για την ανάγκη να προσαρμοστούμε στις νέες απαιτήσεις των καιρών, αλλιώς κινδυνεύουμε να μην επιβιώσουμε. Όπως και το χειμώνα του 1942, κάποιοι θα πεινάσουν και θα κρυώσουν και κάποιοι, λίγοι, θα πλουτίσουν πάνω στις πλάτες μας.

Όμως εμείς είμαστε αυτοί και αυτές που παράγουμε τον πλούτο αυτού του κόσμου πάνω σε ένα μηχανάκι, με ένα δίσκο στο χέρι, κρεμασμένοι στα σίδερα κάποιας σκαλωσιάς να κινούμε καθημερινά τα γρανάζια της μηχανής χωρίς να κερδίζουμε παρά ελάχιστα. Η βελτίωση ή επιδείνωση των όρων εργασίας είναι αποκλειστικά δική μας υπόθεση, και του αγώνα που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε.

Με τη συλλογική μας οργάνωση σε σωματεία και εργατικές συνελεύσεις βάσης με ξεκάθαρο ταξικό προσανατολισμό, μακριά από συντεχνιακές και γραφειοκρατικές λογικές, μπορούμε να δημιουργήσουμε αναχώματα και τους όρους για την αντεπίθεση μας ως τάξη, για μια πιο δίκαιη ζωή. Οι μεγάλες απεργίες του προηγούμενου διαστήματος σε Εfood, Cosco, πετρέλαια Καβάλας, ο απεργιακός αγώνας των εργαζομένων της οινοποιίας Μαλαματίνα που είναι σε εξέλιξη, όπως και η μεγάλη διεθνής απεργία του σωματείου μας την 1η Μάη 2022 δείχνουν το δρόμο.

Έτσι και σήμερα απεργούμε και βρισκόμαστε στο δρόμο άλλη μια φορά, δίπλα δίπλα με τα ταξικά μας αδέρφια και διεκδικούμε μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Κατάργηση των αντεργατικών άρθρων του ν. 4808/2021 (ν. Χατζηδάκη)

Επαναφορά και ενίσχυση του ν.1264/82

Μειώσεις των τιμών – Αυξήσεις των μισθών

Αντίσταση – Αλληλεγγύη – Οργάνωση- Αντεπίθεση

 

Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου

6 Νοεμβρίου, 2022
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ / TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τρόποι επικοινωνίας με το σωματείο

Διεύθυνση: Σπύρου Τρικούπη 56, Τ.Κ. 114 73, Aθήνα
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 6946747244

Πότε βρισκόμαστε:

Κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.
Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 6. Κάθε Τρίτη το σωματείο παραμένει ανοιχτό από τις 6 μέχρι τις 8, για να γνωριστούμε με νέους συναδέλφους.

INTERNATIONAL STRUGGLES

A selection of texts, material, analysis in other languages:

ALL languages HERE or select a language: EN | IT | PT | DE | ES