Nέα και ανακοινώσεις, Αφίσες

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/9 – ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΟΤΟΠΟΡΕΙΑ Π.ΑΡΕΩΣ 11:00

24ωρη απεργία, Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη,

Συγκέντρωση μοτοπορεία, 11:00 π.μ, από το Π. Άρεως, προς τα γραφεία της efood.

Από τον αγώνα δρόμου, στο δρόμο του αγώνα

Συνάδελφοι,

Στην 4ωρη στάση εργασίας της 22ας Σεπτεμβρίου, που κάλεσαν από κοινού η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου και το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού, οι εργαζόμενοι διανομείς της e-food (ποδηλάτες και δίκυκλα) μαζί με πλήθος συναδέλφων και αλληλέγγυων, πραγματοποιήσαμε μαζική μοτοπορεία από το Π. Άρεως, προς τα γραφεία της e-food (Λ. Ηράκλειου 409).  Διανομείς έφταναν κατά κύματα στην συγκέντρωση, από τις ζώνες που εργάζονται, μέσα σε χειροκροτήματα και επευφημίες. Ήταν μια γιορτή για τον κλάδο, το επάγγελμα, την τάξη. Η μοτοπορεία ξεκίνησε γύρω στις 12:45 με κατεύθυνση το Υπουργείο Εργασίας, όπου πραγματοποιήθηκε ολιγόλεπτη στάση. Εκεί πρωτοκολλήσαμε τα αιτήματά μας, περάσαμε από το Σύνταγμα, και ο απεργιακός χείμαρρος χύθηκε στην Πατησίων. Από εκεί φτάσαμε στην Ηρακλείου και η πορεία τερμάτισε κοντά στα γραφεία της e-food.  

Η συμμετοχή των συναδέλφων διανομέων της e-food ήταν τεράστια και παρέλυσε το σύστημα διανομής της εταιρείας σε όλη την Αττική. Ταυτόχρονα, σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, η συμμετοχή στην στάση και τις κινητοποιήσεις ήταν συντριπτική.

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας

Κατά τη διάρκεια της μοτοπορείας, δεκάδες κόσμου που μας έβλεπαν να περνάμε, μας χειροκροτούσαν, μας εμψύχωναν, μας τραβούσαν φωτογραφίες και βίντεο για να διαδώσουν τον αγώνα μας. Όπως και τις προηγούμενες ημέρες, αμέτρητες ήταν οι κινήσεις αλληλεγγύης από πλατιά κοινωνικά κομμάτια. Κινήσεις αυθόρμητες, όπως το hashtag #cancelefood, που πλήγωσαν την αίσθηση παντοδυναμίας και το αποδεδειγμένα πλέον εύθραυστο γόητρο του πολυεθνικού γίγαντα. Οι διανομείς βρήκαμε ένα πλήθος αλληλέγγυων δίπλα μας για πολλούς λόγους: η συνδικαλιστική δουλειά που έχει γίνει για περισσότερο από μια δεκαετία, έχει κάνει το επάγγελμα ορατό. Δεν είμαστε τα παιδιά για τα θελήματα, είμαστε εργάτες με αξιοπρέπεια. Το επάγγελμά μας είναι από τα λίγα που διεκδικεί σταθερά και μαχητικά ανεξάρτητα από την εκάστοτε κυβερνητική περίοδο. Είμαστε καθημερινά εκτεθειμένοι σε όλες τις καιρικές συνθήκες, το θόρυβο, το καυσαέριο, τις μυοσκελετικές παθήσεις. Είμαστε από τα επαγγέλματα με τα πιο υψηλά στατιστικά στα εργατικά ατυχήματα/δυστυχήματα. Τέλος, η δυναμική στήριξη από την πλευρά της κοινωνίας οφείλεται στο ότι βλέπουν και τον εαυτό τους στον αγώνα μας, στον αγώνα των ταχυδιανομέων για συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

«Τώρα αισθάνομαι πως ανάμεσα στους διανομείς και την εταιρεία υπάρχουν οι κλούβες»  (Δήλωση Απεργού)

Από την Κυριακή 19 Σεπτέμβρη το Συνδικάτο και το Σωματείο έστειλαν mail στην εταιρεία ζητώντας συνάντηση την Τετάρτη 14:30, κατά την διάρκεια δηλαδή της 4ωρης στάσης εργασίας. Η εταιρεία αρνήθηκε και αντιπρότεινε να μας συναντήσει μετά το πέρας της 4ωρης στάσης, ώστε να μην είναι οι συγκεντρωμένοι απεργοί στον προαύλιο χώρο και τους γύρω δρόμους. Όπως μας δήλωσαν ευθέως «δεν θέλουμε να συνδεθεί η συνάντηση των εκπροσώπων σας με την απεργία».

Θεωρούμε ότι η πρόταση της εργοδοσίας, ήθελε να κλονίσει την εμπιστοσύνη που έχουμε χτίσει με τους συναδέλφους μας. Όντας εργάτες μιλάμε ως εργάτες. Δεν παζαρεύουμε. Έτσι, όταν έφτασε η μοτοπορεία στην εταιρεία στις 14:30, αντί να συναντήσουμε τα στελέχη της επιχείρησης και να κάτσουμε στο τραπέζι των συνομιλιών, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με κλούβες των ΜΑΤ. Όμως εργοδότες, αστυνομία και κυβέρνηση, στην προσπάθειά τους να μας εκφοβίσουν, απλά έσπασαν τα μούτρα τους στον όγκο και την αποφασιστικότητα των απεργών. Η αστυνομία είχε κλείσει τον δρόμο προς την εταιρεία, προφανώς σε πλήρη συνεννόηση μαζί της. Επικράτησε ένταση και τελικά καταφέραμε να περάσει η αντιπροσωπεία μας τον κλοιό των ΜΑΤ και να βρεθεί στα γραφεία της e-food. Όμως, η συνάντηση έγινε με δύο κατώτερα στελέχη που δεν είχαν καμία εξουσιοδότηση να κάνουν οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, αλλά ήρθαν εκεί, όπως δήλωσαν, μόνο για να ακούσουν τα αιτήματα μας. Αιτήματα που είχαν γνωστοποιηθεί ήδη από την Κυριακή, όπως αναφέραμε και παραπάνω και που έχουν τεθεί από όλες τις συνελεύσεις της Δευτέρας 20/09 ανά την Ελλάδα.  

Η στάση της εταιρείας απέναντι στους απεργούς υπήρξε απαξιωτική, προσβλητική και κακόπιστη. Κι εδώ επιβάλλεται να αναφέρουμε πως η εταιρεία συνεχίζει να στέλνει απειλητικά μηνύματα σε συναδέλφους με το απειλητικό δίπολο : ή freelancer ή απόλυση. Κι όταν οι συνάδελφοι περήφανα απαντούν πως δέχονται μόνο ανανέωση σύμβασης με εξαρτημένη εργασία, η εταιρεία αναδιπλώνεται και μιλά για λάθος.

Νίκη, νίκη, νίκη και μόνο νίκη: μια μεγαλειώδης συλλογική απόφαση

Στις 15:30, λίγο πριν την λήξη της στάσης εργασίας, το σύνολο των συγκεντρωμένων απεργών αποφασίσαμε στο δρόμο, με πλήρη ομοφωνία, να προχωρήσουμε σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση την Παρασκευή 24/9, ενάντια στον εμπαιγμό της e-food και μέχρι τη δικαίωση των αιτημάτων μας. Η μόνη χαμένη από τις εξελίξεις είναι η ίδια η εταιρεία, γεγονός που το αντιλήφθηκε πολύ αργά. Κι ενώ τα δίκυκλα μας ήταν ακόμη ζεστά από την μοτοπορεία, καθώς πλησιάζαμε στο Πεδίον του Άρεως, η εταιρεία ζήτησε συνάντηση την Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη, την ώρα που επιθυμούμε. Και τα δύο σωματεία σε πλήρη συμφωνία δεχτήκαμε τη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της δεύτερης απεργιακής μοτοπορείας, όπως είχαμε ζητήσει εξ’ αρχής.

Συνάδελφοι,

Την Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη οδηγούμε για άλλη μια φορά, στον δρόμο του αγώνα και απαιτούμε:

  • Συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα
  • Κατάργηση της αξιολόγησης (batch)

Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (Σ.Β.Ε.Ο.Δ.) για Ταχυμεταφορείς (courier), Ταχυδιανομείς (delivery) και Υπάλληλους Εξωτερικών Εργασιών με δίκυκλο

Συνδικάτο Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων & Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Αττικής.

22 Σεπτεμβρίου, 2021
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ / TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τρόποι επικοινωνίας με το σωματείο

Διεύθυνση: Σπύρου Τρικούπη 56, Τ.Κ. 114 73, Aθήνα
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 6946747244

Πότε βρισκόμαστε:

Κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.
Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 6. Κάθε Τρίτη το σωματείο παραμένει ανοιχτό από τις 6 μέχρι τις 8, για να γνωριστούμε με νέους συναδέλφους.

INTERNATIONAL STRUGGLES

A selection of texts, material, analysis in other languages:

ALL languages HERE or select a language: EN | IT | PT | DE | ES