Χαμένοι είναι οι αγώνες που δεν δίνονται…
Την Τρίτη 5 Μάρτη 2024 είναι η εκδίκαση της αίτησης αναίρεσης στον Άρειο πάγο που κατέθεσε η συνάδελφος Ελένη Κ. με την στήριξη και αρωγή του σωματείου μας. Η αίτηση αναίρεσης αφορά την προσπάθεια να εξαφανιστεί η απόφαση του εφετείου. Η συνάδελφος είχε προσφύγει στο εφετείο για να δικαιωθεί έπειτα από απόλυση λόγω συνδικαλιστικής δράσης από το ψητοπωλείο "ο πρίγκιπας".
- Συνοπτικό ιστορικό της υπόθεσης: Η συνάδελφος ξεκίνησε να εργάζεται ως διανομέας στο εν λόγω ψητοπωλείο τον Μάη του 2019. Στο ίδιο κατάστημα σπό τον Γενάρη του 2019 εργαζόταν και ο συνάδελφος Κώστας Δ. που του ήταν εκλεγμένο μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του ΣΒΕΟΔ. Ο Κώστας ενημέρωσε τον εργοδότη για την συνδικαλιστική του ιδιότητα, λίγες μέρες μετά την μετατροπή της σύμβασης του σε 5νθημερο και 8ωρο (Μάρτης 2019). Ακολουθεί η μεγάλη απεργία του σωματείου τον Απρίλιο του 2019, και έπειτα τον Μάη του ίδιου έτους ο ν. 4611/2019, όπου με δύο άρθρα (55 & 56) οι βασικές διεκδικήσεις του σωματείου υλοποιούνται. Σε αυτές περιλαμβάνονται το εταιρικό δίκυκλο, η καταβολή καυσίμων και των απαραίτητων Μέσων Aτομικής Προστασίας. Ο συνάδελφος Κώστας ως διανομέας και ως θεσμικός εκπρόσωπος του ΣΒΕΟΔ, ενημερώνει τους συναδέλφους του και τον εργοδότη του για τις κατακτήσεις του σωματείου και τη νέα νομοθεσία. Με την πάροδο του χρόνου οι δύο συνάδελφοι ενημέρωναν τους υπόλοιπους διανομείς για τα δικαιώματα τους, μοίραζαν την εφημερίδα του σωματείου και πάλευαν να εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία και ο ν. 4611/2019. Όλα αυτά τους κόστισαν την απώλεια της θέσης εργασίας τους, μιας και μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 είχαν απολυθεί και οι δύο.
Οι δύο συνάδελφοι διανομείς και μία ακόμη εργαζόμενη από την κουζίνα είχαν προσφύγει στο ΣΕΠΕ για μια σειρά από ζητήματα (ακυρότητα απόλυσης, μισθολογικές διαφορές, μη καταβολή καυσίμων, υποδηλωμένη εργασία). Τον Οκτώβρη του 2019 έγινε η τριμερή συνάντηση, ανάμεσα στα άλλα το πόρισμα του ΣΕΠΕ αναφέρει πως:
- « […] δεν αποδεικνύεται ότι οι προσφεύγοντες είχαν λάβει γνώση των όρων της σχέσεως εργασίας τους κατά παράβαση του άρθρου 3 του ΠΔ 156/94. Για την διαπιστωθείσα παράβαση καλείται η καθής εντός πέντε (5) ημέρων σε γραπτές εξηγήσεις.
- […]. Ως προς την αξίωση για έξοδα βενζίνης και συντήρησης πριν την 16.05.2019 που τέθηκε σε ισχύ ο ν. 4611/2019 λόγω της χρησιμοποίησης τους από τους προσφεύγοντες δικής τους μηχανής, άποψη του επιθεωρητή είναι ότι πρέπει να καταβληθούν από την εργοδότρια επιχείρηση, η δίχως αντάλλαγμα διάθεση της μηχανής δεν θα ήταν απλώς παράνομη ως αντικείμενη στον πυρήνα της εξαρτημένης εργασίας αλλά και προφανώς καταχρηστική.
- […] Επιπλέον για όσα καταγγέλλει η εργαζόμενη ότι η απόλυση της ανακοινώθηκε αμέσως μετά την προσφυγή της στην επιθεώρηση Εργασίας και στο πλαίσιο έκφρασης της γνώμης του ως οφείλει, ο επιθεωρητής δεν μπορεί παρά να επισημάνει, με βάση τα διδάγματα της κοινής πείρας και λογικής, το γεγονός ότι η καθής έσπευσε να χρησιμοποιήσει το μέσο που το θεσμικό πλαίσιο παρέχει στην εργαζόμενη προκειμένου να επιλύσει τις διαφορές της με την εργοδότρια της, εναντίον της. επισημαίνει ιδιαίτερα ο επιθεωρητής τους κινδύνους για το θεσμό των εργατικών διαφορών που επισύρει η επικράτηση ανάλογων πρακτικών.
- […] Επισημαίνεται ωστόσο ότι στα δελτία παραγγελίας τα οποία αναφέρονται σε διανομή “delivery” και στις ώρες που έχουν κοπεί επί παραδείγματι ενδεικτικά αναφέρονται οι ημερομηνίες δελτίων, 23.1.2019 και ώρα 20:43, 231.2019 και ώρα 22:28, δεν φέρεται η επιχείρηση να απασχολέι εργαζόμενο με ειδικότητα διανομέα σύμφωνα με τον υπ. Αριθμ. ΠΠ6453712/9.11.2018 ε4 ετήσιο Πίνακα Προσωπικού.
- […] Από τον έλεγχο των προσκομισθέντων στοιχείων διαπιστώθηκε υπόλοιπο οφειλόμενων αποδοχών στις προσφέυγουσες καθώς όπως προκύπτει η χρέωση υπολείπεται της πίστωσης.» (αρ. Δελτίου 594/2019).
Τα συμπεράσματα δικά σας για το καθεστώς εργασίας που επικρατούσε στο κατάστημα.
Ακόμα η συνάδελφος Ελένη, πριν την απόλυση, τον Αύγουστο του 2019 είχε εργατικό ατύχημα. Από αμέλεια και λάθος εκτίμηση της σοβαρότητας του τραύματος δεν το δήλωσε ως εργατικό. Στη συνέχεια, το αρχικά επιφανειακό τραύμα, μολύνθηκε και η υγεία της χειροτέρεψε. Σε εκείνο το σημείο, όταν δηλαδή χρειάστηκε να πάρει αναρρωτική άδεια, αντιλήφθηκε πως τα ένσημα από τους προηγούμενους μήνες εργασίας της στον πρίγκηπα δεν είχαν κολληθεί. Ο συνάδελφος Κώστας διαπίστωσε και αυτός με την σειρά του, πως και το ίδιο χρονικό διάστημα τα ένσημα του δεν υπήρχαν. Οι δύο εργαζόμενοι προσέφυγαν με καταγγελία στον ΕΦΚΑ. Πράγματι τα ένσημα μέχρι εκείνη την περίοδο δεν είχαν κολληθεί, κάτι που συνέβη αργότερα, μετά από την προσφυγή τους.
Το σωματείο, όπως κάνει σε όλες τις περιπτώσεις απολύσεων για συνδικαλιστική δράση, προχώρησε σε κινητοποιήσεις έξω από το κατάστημα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή (Εξάρχεια και πέριξ) για να παρθεί πίσω η απόλυση της συναδέλφου Ελένης. Παράλληλα έτρεχε και ο ευρύτερος αγώνας για την εφαρμογή του ν. 4611/2019 (όπως αναφέραμε μόλις είχε ψηφιστεί) και τον τερματισμό της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Σε αυτό το πλαίσο διοργανώσαμε μια εκδήλωση στην πλ. Εξαρχείων στις 16 Οκτώβρη, και στις 30 Οκτώβρη του 2019 4ωρη στάση εργασίας στην πιάτσα των Εξαρχείων. Η συμμετοχή των διανομέων ήταν καθολική και η μοτοπορεία που ακολούθησε πέρασε από όλη την πιάτσα, στέλνοντας μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αγώνα.
ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ-ΕΦΕΤΕΙΟΥ
Μετά την απόλυση η συνάδελφος Ελένη προσέφυγε στα αρμόδια δικαστήρια για να αναγνωριστεί η ακυρότητα της απόλυσης. Πράγματι, το πρωτοδικείο στην απόφαση που εξέδωσε τον Σεπτέμβρη του 2020, αναγνώρισε την ακυρότητα της απόλυσης λόγω συνδικαλιστικής δράσης, και υποχρέωνε τον εργοδότη να καταβάλλει μισθούς υπερημερίας και ένα ποσό για ηθική αποζημίωση. Στη συνέχεια, τον Απρίλη του 2022, εκδόθηκε η απόφαση του εφετείου. Η απόφαση αναφέρει πως «[…] Η καταγγελία από πλευράς του εναγόμενου (σ.σ ο εργοδότης), δεν έγινε από εμπάθεια και εκδικητικότητα για την διεκδίκηση των εργασιακών δικαιωμάτων της ενάγουσας (σ.σ Ελένη Κ.), αφού μέχρι τη στιγμή της καταγγελίας δεν είχε υπάρξει διεκδίκηση οποιουδήποτε δικαιώματος με νόμιμη οδό.»
Η απόφαση του εφετείου κινείται στον αντίποδα από αυτή του πρωτοδικείου.
Αν και αναγνωρίζει πως η Ε.«[...] Μαζί με τον Κ., επίσης μέλος του σωματείου, μιλούσαν στους εργαζόμενους για εργασιακά ζητήματα αλλά και για την πολιτική επικαιρότητα, μοίραζαν την εφημερίδα του σωματείου «Στο ρελαντί» και ενημέρωναν τους εργαζόμενους για τα δικαιώματά τους.» Την ίδια στιγμή κάνει την παραδοχή πως: «[…] Η δράση αυτή της ενάγουσας, ακόμη και αν θεωρηθεί συνδικαλιστική, κατά την έννοια του νόμου, ως προάγουσα τα εργασιακά, οικονομικά, ασφαλιστικά, κοινωνικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των συναδέλφων της αλλά και της ίδιας, ουδόλως αποδεικνύεται να αποτέλεσε την αποκλειστική αιτία ή έστω να συνετέλεσε στην απόλυσή της, που επακολούθησε το Σεπτέμβριο του 2019, όπως αβάσιμα υποστηρίζει η ενάγουσα.»
Αυτή η παραδοχή για εμάς είναι ένα άλμα, που υπερπηδά την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, στο καθεστώς εργασίας μας.
ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ Κ.Δ-ΑΡΘΡΟ 15
Ο συνάδελφος Κώστας, που ήταν εκλεγμένο μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του σωματείου και ο μοναδικός διανομέας με 40ωρο/6ημερο στο εν λόγω ψητοπωλείο, με ωράριο διανομής από τις 12:00 μέχρι της 00:30, απολύθηκε και αυτός, το Νοέμβρη του 2019 μετά από ένα ειδικό δικαστήριο που ονομάζετε “επιτροπή άρθρου 15” (έχει καταργηθεί πλέον). Στο ειδικό δικαστήριο προσέφευγαν οι εργοδότες, όταν πρόκειται για απόλυση εκλεγμένου συνδικαλιστή. Το δικαστήριο αποτελείται από ένα δικαστή, έναν εκπρόσωπου εργοδοτικής οργάνωσης και ένα εκπρόσωπο εργατικής οργάνωσης. Ανάλογα με τη μέρα που κατατείθεται η αίτηση, χρεώνεται και υπηρεσιακός δικαστής που θα δικάσει την υπόθεση. Στο προκείμενο δικαστήριο η αίτηση του εργοδότη να αρθεί η συνδικαλιστική ασυλία του συναδέλφου Κώστα έγινε δεκτή με πλειοψηφία 2-1 και έτσι ο Κώστας απολύθηκε. Σύμφωνα με το δικαστήριο
«[…] Από κανένα στοιχεία νόμιμα προσκομιζόμενο, δεν προέκυψε η αντεργατική συμπεριφορά του αιτούντος ως εργοδότη, αλλά ακόμη και αν υπήρχε, δεν ήταν ορθός ο τρόπος διεκδίκησης από τον αιτούντα των τυχών προνομίων του, διότι όλη η ανωτέρω συμπεριφορά του προκάλεσε σοβαρό πρόβλημα στην λειτουργιά και στην απόδοση της επιχείρησης στην οποία απασχολείται […]»
Πόσο συχνά σας έχει τύχει ένας συνάδελφος να σας μοιράζει την εφημερίδα του σωματείου, να σας ενημερώνει για τα δικαιώματά και να μην μπαίνει στο στόχαστρο του εργοδότη; Μιλώντας για το επάγγελμα του (ταχυ)διανομέα, θα απαντούσαμε ποτέ. Αποτελεί κοινό μυστικό πως οι εργαζόμενοι που ζητούν να εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία, είναι οι πρώτοι που απολύονται. Είναι κοινό μυστικό όταν ζητάμε συνταγματικά δικαιώματα, όπως το δώρο των Χριστουγέννων, ακούμε «εδώ δεν δίνουμε δώρα, αν δεν σου αρέσει φεύγεις» ή «τι είναι αυτά που λες, αφού συμφωνήσαμε να μην σου δίνω δώρα.» Ο εργαζόμενος που δεν θα δεχτεί αυτή την «συμφωνία» βρίσκεται στο στόχαστρο. Η απόλυση είναι βέβαιη και για ένα επιπλέον λόγο. Η απόλυση του «άτακτου» παραδειγματίζει και τους υπόλοιπους εργαζόμενους και εκβιάζει την σιωπή τους έστω και πρόσκαιρα. Κατακερματισμένοι, χωρίς συλλογική δύναμη, «κοιτώντας ο καθένας τη δουλίτσα του» οι εργαζόμενοι γινόμαστε έρμαια του κάθε εργοδότη. Άμεση συνέπεια είναι πως οι συνθήκες εργασίας κατρακυλούν για όλους. Ευτυχώς, όμως, παρόλες τις απολύσεις οι εργαζόμενοι συνεχίζουμε να διεκδικούμε και στις περισσότερες των περιπτώσεων υπάρχει δικαίωση.
2. Αντιστεκόμαστε στην επιχείρηση ποινικοποίησης του εργατικού αγώνα στο ψητοπωλείο «ο πρίγκιπας»
Η περίπτωση του εργατικού αγώνα στο ψητοπωλείο "ο πρίγκιπας" είναι περίπτωση όπου ο εργοδότης με μια σειρά από προσεχτικούς και μεθοδικούς χειρισμούς επιχείρησε να μετατρέψει μια εργατική διαφορά σε ποινική. Με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να ποινικοποιήσει την συνδικαλιστική δράση. Χαρακτηριστικό και προφητικό ήταν το εξώδικο που έστειλε ο συνάδελφος Κώστας, μετά από συζήτηση στη συνέλευση του ΣΒΕΟΔ.
"Η τιμή και η υπόληψή μου πλήττονται βαρύτατα καθώς εμφανίζεστε να μεταφέρετε την μεταξύ μας σχέση από το επίπεδο των εργασιακών σχέσεων, στο οποίο εσείς είστε εργοδότης και εγώ εργαζόμενος, στο επίπεδο που ενδεχομένως θα ενδιαφέρει την ποινική και αστική δικαιοσύνη, προβάλλοντας αναληθείς ισχυρισμούς και δημιουργώντας ιστορικό προστριβών τόσο μεταξύ μας όσο και μεταξύ εμού και άλλων συναδέλφων μου, το οποίο δεν υπάρχει. Το πράττετε δε αυτό μέσω της αποστολής γραπτών μηνυμάτων, τρόπος τουλάχιστον άκομψος, ενώ καθημερινά βρισκόμαστε δια ζώσης, στα οποία ουδέποτε έχω απαντήσει διότι λόγω το ανυπόστατου των περιστατικών και αντιλαμβανόμενος ότι με την οιαδήποτε απάντησή μου θα συναινέσω στη συζήτηση ανύπαρκτων ζητημάτων συμμετέχοντας σε μια τεχνητά διαμορφωμένη ένταση. Η μονομερής και απευθυνταία δημιουργία περιστατικών και προφίλ δεν δημιουργεί ταυτόχρονα αποδοχή από την πλευρά του παραλήπτη και ρητά και με σαφήνεια σας δηλώνω ότι τα όσα στα μηνύματά σας καταγράφετε ουδόλως εκφράζουν εμέ αλλά και την αλήθεια. Προφανώς άλλους σχεδιασμούς από την υπηρέτηση της αλήθειας και της καλής μεταξύ μας σχέσης έχετε, στους οποίους όμως ουδόλως πρόκειται να συμμετάσχω".
Οι εργαζόμενοι, μέλη του σωματείου, που διεκδίκησαν να εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία, αλλά και το ίδιο το ΣΒΕΟΔ που τους στηρίζει είμαστε υπόλογοι. Είμαστε κατηγορούμενοι φορτωμένοι με μια σειρά από κατηγορίες του κοινού ποινικού κώδικα.
Ο αγώνας στο ψητοπωλείο «ο πρίγκιπας» ήταν ένας αγώνας, ανάμεσα σε δεκάδες άλλους που έχει δώσει το σωματείο μας, για να σπάσει το καθεστώς εργασίας που κυριαρχεί στην (ταχυ)εστίαση. Η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, καθώς και πλήθος παραβάσεων της εργατική νομοθεσίας σκιαγραφούν τις συνθήκες εργασίας στην (ταχυ)εστίαση. Ο προηγούμενος υπουργός εργασίας είχε δηλώσει πως
« […] Η ανασφάλιστη εργασία αποτελεί τεράστια παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, μεγάλη ζημιά για το ασφαλιστικό μας σύστημα, και πολύ μεγάλο πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία της αγοράς καθώς δημιουργεί συνθήκες άνισου ανταγωνισμού. Ξεκινάμε σαρωτικούς ελέγχους και θα εξετάσουμε όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, για να χτυπήσουμε ακόμα περισσότερο και την αδήλωτη και την υποδηλωμένη εργασία.»
Μέσω της προσπάθειας ποινικοποίησης της δράσης μας η εργοδοσία, προσπαθεί να πετύχει την φίμωση και την υποταγή του σωματείου και των μελών του, που δεν κλείνουμε τα μάτια, το στόμα και τα αυτιά μας ενάντια στο καθεστώς της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Σε μια πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας ο αγώνας ενάντια στην υποδηλωμένη και αδήλωτη εργασία, μετατρέπεται σε ενδεχόμενο ποινικό αδίκημα.
Ι. Γνωστοποιήσεις στο Ατ Εξαρχείων
Πριν τις απολύσεις των δύο διανομέων, ο εργοδότης του ψητοπωλείου «ο πρίγκιπας» επισκέφτηκε έξι φορές το ατ Εξαρχείων και έκανε ισάριθμες δηλώσεις εναντίων των απολυμένων αλλά και άλλων μελών τοω σωματείου. Μέχρι τις απολύσεις και τα δικαστήρια που ακολούθησαν οι συνάδελφοι δεν είχαν λάβει γνώση, ώστε να μπορούν να αμυνθούν με αντίστοιχα ένδικα μέσα.
Οι επισκέψεις έγιναν στις εξής ημερομηνίες:
- Τον Μάρτη του 2019 μόλις ο εργοδότης ενημερώνεται από τον συνάδελφο Κώστα Δ. πως είναι εκλεγμένο μέλος του διοικητικού συμβουλίου, μετά από 20 μέρες πάει στο ατ Εξαρχείων.
- Στις 9 Σεπτέμβρη 2019, την ίδια μέρα με την απόλυση της Eλένης.
- Στις 12 Σεπτέμβρη 2019.
- Στις 15 Σεπτέμβρη 2019 για να κάνει δηλώσεις εναντίον του προέδρου του σωματείου κι ενός ακόμη συναδέλφου.
- Στις 15 Οκτώβρη 2019 για να κάνει δηλώσεις εναντίον του Κώστα Δ.
- Στις 22 Οκτώβρη 2019.
ΙΙ. Εξώδικα
- Το Σεπτέμβρη του 2019, απέστειλε εξώδικο στον συνάδελφο Κώστα. Δ. και στο σωματείο, με αφορμή την ολιγόλεπτη στάση και χαιρετισμό του συναδέλφου με κάποιους γνωστούς καθώς πέρναγαν απέξω εν ώρα εργασίας.
- Τον Οκτώβρη του 2019 απέστειλε εξωδίκο στο σωματείο με αφορμή την προγραμματισμένη 4ωρη στάσης εργασίας
ΙΙΙ. Μηνύσεις
- Ο εργοδότης έχει μηνύσει για συκοφαντική δυσφήμιση τον απολυμένο συνάδελφο Κώστα Δ για τις προσφυγές που έκανε στο ΕΦΚΑ και στο ΣΕΠΕ!
- Ο εργοδότης έχει μηνύσει 5 μέλη του σωματείου μετά από εξόρμηση- μοίρασμα της εφημερίδα μας "στο ρελαντί" στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, τον Γενάρη του 2022. Όταν οι συνάδελφοι έφτασαν στο ψητοπωλείο και μοίρασαν εφημερίδα στους διανομείς, ο εργοδότης τους εξύβρισε, τους απείλησε και τις επόμενες μέρες κατέθεσε κα μήνυση, ισχυριζόμενος το αντίθετο. Για αυτή την υπόθεση έχουν καταθέσει και οι συνάδελφοι μήνυση.
- Κατέβασμα αναρτήσεων
- Μετά την απόφαση του Εφετείου, ο εργοδότης απέστειλε μια σειρά από e mail στο σωματείο, απαιτώντας να κατέβουν οι αναρτήσεις για την υπόθεση, σε διαφορετική περίπτωση θα κινηθεί νομικά εναντίον μας. Το ίδιο έπραξε και σε άλλα σωματεία όπου είχαν αναρτήσει τα κείμενα μας για την υπόθεση.
Το δίκιο είναι με το μέρος μας
Η ταξική αλληλεγγύη είναι το όπλο μας
Το σωματείο έχει ζωή 17 και πλέον χρόνια, έχει πραγματοποιήσει δεκάδες συγκεντρώσεις και εκατοντάδες παρεμβάσεις, με μοναδικό κίνητρο την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, την δημοσιοποίηση των παραβάσεων και των παραβατών ώστε να εξαλειφθούν, την απονομή δικαιοσύνης και την εργασία με δικαιώματα. Τα μέλη του, τα μέλη που το στηρίζουν καθημερινά, με τις συνδρομές (τακτικές και έκτακτες) και αφιερώνουν ώρες για την εύρυθμη λειτουργία. Ζούμε δουλεύοντας και αυτό αποδεικνύεται από τα ένσημά μας και την αναγνωρισιμότητα μας στις πιάτσες. Ο αγώνας μας δεν πηγάζει από ταπεινά και ιδιοτελή συμφέροντα, δεν έχει σκοτεινούς στόχους, δεν έχουμε προσωπικά με τους εργοδότες. Ζούμε από την εργασία μας που μάλιστα είναι και άγρια υποτιμημένη. Δεν είμαστε τραμπούκοι, καταστροφείς ή εκβιαστές, έχουμε έρθει όμως, εξαιτίας της παραπάνω δράσης μας αντιμέτωποι με μπράβους των εργοδοτών. Η δημοσιοποίηση είναι η άμυνα μας απέναντι σε αυτές τις επικίνδυνες για την σωματική μας ακεραιότητα, καταστάσεις. Η ενότητα και η συναδελφικότητα το καταφύγιό μας. Η δράση μας έκανε ορατά τα προβλήματα του επαγγέλματος μας, που μέχρι πριν κάποια χρόνια ήταν αόρατο. Οι εργοδότες ενοχλούνται όταν πρέπει να σταματήσουν τις εικονικές συμβάσεις και να ασφαλίζουν τους εργαζόμενους τους με τις πραγματικές ώρες ασφάλισης. Είναι πολλά τα λεφτά που κερδίζουν με την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία και για αυτό καταφεύγουν σε επιθετικές τακτικές, εναντίον εργαζομένων, σωματείων και των μελών τους.
Οι δεκάδες δικαιώσεις συναδέλφων στα αρμόδια ΣΕΠΕ και οι πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις στην TAS courier, στην Pizza Fan Αγίας Παρασκευής, στο ψητοπωλείο Manollo group (Βόλος), στο ψητοπωλείο Πιάτσα Καλαμάκι Χαλανδρίου, στην Γενική Ταχυδρομική, στην Dominos Pizza και στο cafe «lobby boy” μας δείχνουν πως κάθε αγώνας είναι σημαντικός. Το καθεστώς της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας διαρρηγνύεται και οι εργαζόμενοι που αγωνίζονται κερδίζουν και δικαιώνονται.
Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ, είναι μια βαθιά αλήθεια και για το επάγγελμά μας. Η αρχή έγινε με την ίδρυση του σωματείου. Οργανωθήκαμε συλλογικά, ενώσαμε τα μυαλά και τα χέρια μας για να αγωνιστούμε όλοι μαζί. Δημιουργήσαμε την "σταγόνα που άρχισε να τρυπά τον βράχο". Καταφέραμε μια τρύπα στον βράχο, όταν ψηφίστηκε ο νόμος 4611/2019. Μέχρι να εφαρμοστεί πλήρως ο 4611, μέχρι να δοθεί ένα τέλος στην αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, μέχρι να πάψουμε να θρηνούμε δεκάδες νεκρούς σε τροχαία εργατικά δυστυχήματα, μέχρι να είναι στην πράξη κατοχυρωμένη η ελευθερία να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας χωρίς να απειλούμαστε με απόλυση, θα συνεχίζουμε να είμαστε στο δρόμο του αγώνα.
Δικαίωση της συναδέλφου Ελένης Κ. - Να γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης
Στήριξη συμμετοχή οργάνωση στο σωματείο
Η υποδηλωμένη και αδήλωτη εργασία είναι στυγνή εκμετάλλευση
Οι ταξικοί αγώνες δεν είναι νόμιμοι ή παράνομοι είναι δίκαιοι
Τα σωματεία δεν φιμώνονται