«Skroutz» όνομα και πράμα: Ανακοίνωση για την εκδικητική απόλυση του συναδέλφου Ν.Ι.
Κείμενα - Προκηρύξεις

«Skroutz» όνομα και πράμα: Ανακοίνωση για την εκδικητική απόλυση του συναδέλφου Ν.Ι.

Στις 4/2/2022, η εταιρία Skroutz Last Mile προχώρησε στην εκδικητική και απροειδοποίητη απόλυση του συναδέλφου μας Ν.Ι. με την πρόφαση ότι δε ταιριάζει στη «φιλοσοφία» της εταιρείας, επειδή διεκδίκησε τα δεδουλευμένα τις ημέρες που κηρύχθηκαν αργίες λόγω του χιονιά.

Η εργοδοσία είχε ενημερώσει εγγράφως ότι όσοι και όσες dispatchers (τηλεφωνική υποστήριξη οδηγών) δουλέψουν εκείνη τη μέρα θα πληρωθούν με 75% προσαύξηση, καθώς το τμήμα της Αθήνας εξυπηρετεί και το αντίστοιχο τμήμα στην Θεσσαλονίκη που λειτούργησε κανονικά.

Παρόλα αυτά, η εταιρεία αρνήθηκε τελικά να πληρώσει την προσαύξηση επικαλούμενη κάποια αλλαγή στις εξαγγελίες της κυβέρνησης. Όταν ο Ν.Ι. ζήτησε εξηγήσεις από τη διοίκηση, τον ενημέρωσαν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν την συνεργασία τους μαζί του καθώς είναι αντιδραστικός και unhappy παρότι αποδοτικός…

Αμέσως μετά την απόλυση του, ο συνάδελφος προχώρησε σε καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας και στο κλαδικό σωματείο τηλεπικοινωνιών ΣΕΤΗΠ διεκδικώντας την άμεση επαναπρόσληψή του καθώς και την καταβολή της προσαύξησης της αργίας του μισθού του.

Η εταιρεία, μετά από μόλις δυο μέρες, προχώρησε στην πληρωμή της προσαύξησης (+75%) σε όσα άτομα είχαν δουλέψει εκείνες τις μέρες. Αυτό ήταν μια μικρή νίκη που μας δείχνει ότι όταν ακόμα και ένας άνθρωπος αν διεκδικεί στους χώρους εργασίας, τότε μπορούν να κερδίσουν όλοι και όλες.

Η αντιμετώπιση του Ν.Ι. δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Οι εργασιακές συνθήκες στην Skroutz Last Mile είναι πολύ πιεστικές, με συναδέλφους και συναδέλφισσες τόσο από το τμήμα των dispatchers όσο και από το customer support να έχουν παραιτηθεί λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας.

Αντίστοιχες είναι και οι συνθήκες που επικρατούν στο τμήμα των οδηγών: απολύσεις με πρόφαση την μειωμένη απόδοσή τους, πίεση για υπερωρίες, μη καταβολή bonus, πληρωμές ζημιών στα εταιρικά οχήματα, προσβλητικές συμπεριφορές και mobbing είναι μερικά μόνο παραδείγματα.

Και στην ίδια την Skroutz όμως υπάρχουν αντίστοιχα ζητήματα. Η εντατικοποίηση μέσα στην πανδημία έχει βαρέσει κόκκινο σε όλες τις ομάδες, ενώ έχουν ξεκινήσει να πυκνώνουν τα περιστατικά απολύσεων με αφορμή την αξιολόγηση.

Εμείς, οι οδηγοί, οι dispatchers, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στην τηλεφωνική εξυπηρέτηση, στη διαχείριση περιεχομένου, οι προγραμματιστές και οι προγραμματίστριες της πλατφόρμας στεκόμαστε στο πλευρό του συναδέλφου μας και απαιτούμε την επαναπρόσληψή του.

Η Skroutz που μόνο το 2020 αύξησε τα κέρδη της κατά 146% ξέρει καλά ότι χωρίς εμάς είναι ένα τίποτα. Νομίζουν ότι επειδή πολλοί και πολλές από εμάς δουλεύουμε ακόμα με τηλεργασία, δεν γνωρίζουμε τι γίνεται. Είναι βαθιά γελασμένοι. Θα το καταλάβουν όταν μας δουν ενωμένους και ενωμένες απέναντί τους!

 

Επιτροπή Εργαζομένων Skroutz Last Mile – ΣΒΕΟΔ
Radical I.T. – Αγωνιστική Πρωτοβουλία σε Τηλεπικοινωνίες & Πληροφορική
Εργαζόμενοι και εργαζόμενες από Skroutz Last Mile και Skroutz

11 Απριλίου, 2022
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ / TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τρόποι επικοινωνίας με το σωματείο

Διεύθυνση: Σπύρου Τρικούπη 56, Τ.Κ. 114 73, Aθήνα
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 6946747244

Πότε βρισκόμαστε:

Κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.
Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 6. Κάθε Τρίτη το σωματείο παραμένει ανοιχτό από τις 6 μέχρι τις 8, για να γνωριστούμε με νέους συναδέλφους.

INTERNATIONAL STRUGGLES

A selection of texts, material, analysis in other languages:

ALL languages HERE or select a language: EN | IT | PT | DE | ES