Nέα και ανακοινώσεις, Επιτροπή εργαζομένων ΣΒΕΟΔ efood

Καταχρηστικό το αίτημα της εργολαβικής Manpower για την αποστολή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Προς τους συμβασιούχους συναδέλφους των Manpower-Efood:

Ως σωματείο και επιτροπή μελών του σωματείου που εργαζόμαστε στην efood, δηλώνουμε ότι κανείς μας δεν είναι υποχρεωμένος να απαντήσει στο συγκεκριμένο mail, πολύ περισσότερο να μοιραστεί τέτοιου είδους προσωπικά δεδομένα.

Συνάδελφοι/ισσες,
Πριν από λίγες μέρες, συγκεκριμένα την Παρασκευή 21/5/2021, λάβαμε ένα εσκεμμένα παραπλανητικό email με αποστολέα την εργολαβική Manpower, το οποίο κάνει λόγο για την νομική υποχρέωσή της, για σχηματισμό ιατρικού φακέλου για τους εργαζόμενούς της. Με το mail αυτό μας ζητήθηκε η αποστολή του προσωπικού
και οικογενειακού μας ιατρικού ιστορικού, καθώς και άσχετες με αυτόν τον, υποτιθέμενο, σύννομο σκοπό, προσωπικές πληροφορίες.

Ως σωματείο και επιτροπή μελών του σωματείου που εργαζόμαστε στην efood, δηλώνουμε ότι κανείς μας δεν είναι υποχρεωμένος να απαντήσει στο συγκεκριμένο mail, πολύ περισσότερο να μοιραστεί τέτοιου είδους προσωπικά δεδομένα.

Το αίτημα της Manpower αποτελεί καταχρηστική ερμηνεία και πρακτική μιας εργοδοτικής υποχρέωσης που απέχει μακράν από την αποστολή των ευαίσθητων προσωπικών μας δεδομένων σε άγνωστους αποστολείς. Πολύ περισσότερο δε, που ο σκοπός για τον οποίο θα συλλέγουν τα συγκεκριμένα δεδομένα («εκτίμηση καταλληλότητας εργαζομένων»), παραπέμπει σε μια εργασιακή λογική που ουδεμία σχέση μπορεί να έχει με την αίσθηση δημοκρατίας και ασφάλειας που οφείλουν οι εργοδότες να εξασφαλίζουν στους εργαζόμενούς τους.

Για να εξηγήσουμε τι εννοούμε, θα παραθέσουμε την σχετική νομοθεσία (άρθρο 4, παρ. 14 του Προεδρικού Διατάγματος 17/1996):
Άρθρο 4 παρ.14:
«Για κάθε εργαζόµενο ο γιατρός εργασίας της επιχείρησης τηρεί σχετικό ιατρικό
φάκελο. Eπί πλέον καθιερώνεται και περιλαµβάνεται στον ιατρικό φάκελο, ατοµικό
βιβλιάριο επαγγελµατικού κινδύνου, όπου αναγράφονται τα αποτελέσµατα των
ιατρικών και εργαστηριακών εξετάσεων, κάθε φορά που εργαζόµενος υποβάλλεται
σε αντίστοιχες εξετάσεις. ∆ικαιούνται να λαµβάνουν γνώση του φακέλου και του
ατοµικού βιβλιαρίου του εργαζόµενου οι υγειονοµικοί επιθεωρητές της αρµόδιας
επιθεώρησης εργασίας και οι γιατροί του ασφαλιστικού οργανισµού στον οποίο
ανήκει ο εργαζόµενος καθώς και ο ίδιος ο εργαζόµενος. Σε κάθε περίπτωση παύσης
της σχέσης εργασίας, το βιβλιάριο παραδίδεται στον εργαζόµενο που αφορά.»
Όπως καταλαβαίνουμε από τα παραπάνω, ο ρόλος του γιατρού εργασίας απορρέει
από τις διατάξεις για «την υγεία και την ασφάλεια» στην εργασία και ουδεμία σχέση
έχει με τον σχηματισμό «συνολικής εικόνας» και «κρίσης για καταλληλότητα
εργαζομένων». Το αν είμαστε κατάλληλοι για εργασία, κρίνεται κατά την πρόσληψή
μας και όχι με το ποια είναι η προσωπική μας ζωή, συνήθειες και τυχόν ασθένειες
δικές μας ή των οικείων μας.

Συνάδελφοι/ισσες,
γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει ο εκβιασμός των τρίμηνων συμβάσεων καθώς αντιτίθεται στο συνταγματικό δικαίωμα για μόνιμη και σταθερή εργασία. Ωστόσο: αφενός η ανακοίνωση του σωματείου μας καλύπτει νομικά όλους αφετέρου η στάση μας καθ’ όλη την διάρκεια των συμβάσεών μας έχει τεράστια αξία και μπορεί να επιδράσει καταλυτικά στην διαμόρφωση του εργασιακού μας περιβάλλοντος.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση εκβιασμού και απειλής για «συμμόρφωση», επικοινωνούμε άμεσα με το σωματείο στο τηλ. 6946747244 και κρατάμε αρχείο των σχετικών ενεργειών.

Κάθε Τρίτη 6-8 το απόγευμα, τα γραφεία μας στην οδό Σκυλίτση 10, στην Αθήνα, είναι ανοιχτά για όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες. Σας περιμένουμε πάντα για οποιαδήποτε απορία, για γνωριμία και κουβέντα, να δυναμώσουμε τις μεταξύ μας σχέσεις και να συντονίσουμε την σκέψη και την στάση μας απέναντι στα προβλήματα και τις αγωνίες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά.

Συναδελφικά κι αγωνιστικά
Επιτροπή εργαζομένων efood Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου
(ΣΒΕΟΔ)

24 Μαΐου, 2021
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ / TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τρόποι επικοινωνίας με το σωματείο

Διεύθυνση: Σπύρου Τρικούπη 56, Τ.Κ. 114 73, Aθήνα
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 6946747244

Πότε βρισκόμαστε:

Κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.
Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 6. Κάθε Τρίτη το σωματείο παραμένει ανοιχτό από τις 6 μέχρι τις 8, για να γνωριστούμε με νέους συναδέλφους.

INTERNATIONAL STRUGGLES

A selection of texts, material, analysis in other languages:

ALL languages HERE or select a language: EN | IT | PT | DE | ES