Nέα και ανακοινώσεις

Για τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους η απόλυση ονομάζεται μη ανανέωση σύμβασης.


Η Onex και η θυγατρική της Skycom, μέσω του συστήματος της ενοικίασης εργασίας, μετατρέπουν τα ΕΛΤΑ και την ΕΛΤΑ Courier από εταιρείες με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε δυστοπίες για επισφαλείς εργάτες που είναι έρμαια στις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας.
Την Παρασκευή της 10ης Απριλίου 2020, λίγες μέρες πριν την Μ. Εβδομάδα, και εν μέσω πανδημίας απολύθηκε τηλεφωνικά (φυσικά μετά τη λήξη της βάρδιας, για να μην σταματήσει και η διανομή) ο συνάδελφος και μέλος του σωματείου Σ.Β.Ε.Ο.Δ., Άκης Γ. Ως σωματείο θεωρούμε την απόλυσή του ξεκάθαρα εκδικητική λόγω της διαρκούς συνδικαλιστικής του δράσης και της απαίτησής του να εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία.
Παρότι η ενοικιαζόμενη εργασία στα ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ Courierπαρουσιάζεται ως πανάκεια, εμείς οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε πως η παρουσία των εργολαβικών εταιρειών έχει επιφέρει μείωση μισθών, καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων και πλήρη εργασιακή ανασφάλεια λόγω των διαδοχικών συμβάσεων, της παράνομης αλλαγής ειδικοτήτων,  του εκφοβισμού αλλά και της απόλυσης όσων αναπτύσσουν συνδικαλιστική δράση.
Ο συνάδελφος Άκης όπως και εκατοντάδες ακόμη συνάδελφοι, καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες των ΕΛΤΑ Courier. Με δίμηνες, μηνιαίες ή, όπως την περίοδο που διανύουμε, δεκαήμερες συμβάσεις, εργάζεται ως διανομέας τα τελευταία 2,5 χρόνια. Παρά το κλίμα φόβου και δυσπιστίας που καλλιεργείται σταθερά από την εργοδοσία, από τους πρώτους κιόλας μήνες ανέπτυξε  συνδικαλιστική δράση ενάντια στην καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων από τις ΕΛΤΑ Courier, Onexκαι τη θυγατρική της Skycom.  Μαζί με άλλους συναδέλφους πρωτοστάτησε στη διεκδίκηση υπερωριών και τριετιών τόσο για τον ίδιο όσο και για το σύνολο των εργαζομένων και είναι ιδρυτικό μέλος της εργατικής συνέλευσης «Σ.Β.ΕΛΤΑ.Δ.Α.» (Συνέλευση Βάσης ΕΛΤΑχυμεταφορέων Διανομέων Αθηνών).
Τα ΕΛΤΑ Courier, η Onex και η θυγατρική της Skycom εκμεταλλεύτηκαν ακόμη και τη συγκυρία της πανδημίας καθώς οι Επιθεωρήσεις Εργασίας, όπως και κάθε άλλη υπηρεσία ελέγχου, υπολειτουργούν και με πρόφαση τη λήξη της σύμβασης προχώρησαν στην απόλυση τού συναδέλφου με τη δικαιολογία πως δεν χρειάζονται προσωπικό. Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο ψέμα που κανένας νοήμων άνθρωπος δεν μπορεί να αποδεχτεί καθώς η ίδια η διοίκηση προχωρά σε προσλήψεις προσωπικού ενώ έχει αναρτήσει ανακοίνωση όπου ζητάει συγνώμη από τους καταναλωτές για τις καθυστερήσεις που οφείλονται στο φόρτο εργασίας. Είναι γεγονός πως ο  όγκος των αντικειμένων προς διακίνηση είναι τόσο μεγάλος που πλέον δεν μεταφέρονται στους αποθηκευτικούς χώρους αλλά παραμένουν στην υπαίθρια ράμπα φόρτωσης. Οπότε ας μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας: Για τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους η απόλυση ονομάζεται μη ανανέωση της σύμβασης.

  • ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ την απόλυση ως παράνομη και καταχρηστική καθώς ο συνάδελφος καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες ταχυμεταφοράς/ταχυδρόμησης.
  • ΚΑΛΟΥΜΕ τα ΕΛΤΑ Courier, την Onex και τη θυγατρική της Skycom να ανακαλέσουν την εκδικητική απόλυση του συναδέλφου.
  • ΚΑΛΟΥΜΕ τα ΕΛΤΑ Courier, την Onex και τη θυγατρική της Skycomνα πάψουν να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους και να ανταλλάσσουν ευθύνες. Όλοι ξέρουμε πως ο πραγματικός εργοδότης είναι τα ΕΛΤΑ Courier. O πάροχος του έργου είναι αυτός που έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για τις προσλήψεις και τις απολύσεις.
  • ΚΑΛΟΥΜΕ τα ΕΛΤΑ Courier να προσλαμβάνουν απευθείας τους εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Να πάψουν να διαρρηγνύουν τον κοινωνικό ιστό με τη δουλεμπορική λογική της ενοικιαζόμενης εργασίας. Να πάψουν να  καταστρατηγούν την εργατική νομοθεσία μέσω των εταιρειών ενοικίασης εργαζομένων.
  • ΚΑΛΟΥΜΕ τα ΕΛΤΑ Courier να προσλάβουν άμεσα επιπλέον προσωπικό καθώς η συνεχής εντατικοποίηση της εργασίας θέτει σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων και των οικείων τους.
  • ΚΑΛΟΥΜΕ τα ΕΛΤΑ Courier να πάρουν άμεσα μέτρα για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων.
  • ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους εργαζόμενους στα ΕΛΤΑ Courier, μόνιμους και ενοικιαζόμενουςνα σταθούν στο πλευρό του συνάδελφου Άκη. Να στηρίξουν τις δράσεις του σωματείου. Να παλέψουμε συλλογικά ενάντια στις εταιρείες ενοικίασης, για τον εξ ορθολογισμό του επαγγέλματος, για τα δικαιώματά μας, για το μέλλον μας.

Πενθήμερη οχτάωρη εργασία και συμβάσεις αορίστου διαρκείας για όλους με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου.  12 Απριλίου 2020

13 Απριλίου, 2020
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ / TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τρόποι επικοινωνίας με το σωματείο

Διεύθυνση: Σπύρου Τρικούπη 56, Τ.Κ. 114 73, Aθήνα
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 6946747244

Πότε βρισκόμαστε:

Κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.
Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 6. Κάθε Τρίτη το σωματείο παραμένει ανοιχτό από τις 6 μέχρι τις 8, για να γνωριστούμε με νέους συναδέλφους.

INTERNATIONAL STRUGGLES

A selection of texts, material, analysis in other languages:

ALL languages HERE or select a language: EN | IT | PT | DE | ES