Προς τους συναδέλφους διανομείς της Efood: Απάντηση του ΣΕΠΕ Ν. Ιωνίας για το αίτημα συνάντησής μας με θέμα τα πρόστιμα για τη μη διενέργεια rapid test.

Συνάδελφοι, ύστερα από αίτημά μας για συνάντηση με την Επιθεώρηση Εργασίας Ν. Ιωνίας για το θέμα των προστίμων, το ΣΕΠΕ μας απάντησε τα εξής:

1. η συνάντηση δεν θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα λόγω ασθένειας της Προϊσταμένης

2. το ΣΕΠΕ «έχει απευθύνει ήδη ερώτημα στο Υπουργείο Εργασίας αναφορικά με το ζήτημα των προστίμων των εργαζομένων για τα RapidTest και δεν πρόκειται να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια προτού λάβει ενημέρωση».

Ως σωματείο, λειτουργούμε πάντοτε διερευνητικά, στα πλαίσια της προσεκτικής εξέτασης νόμων και διατάξεων ενώ τελικό κριτήριό μας είναι το ταξικό συμφέρον του επαγγέλματος και της τάξης, δηλαδή όλων μας.

Έχουμε ήδη σχολιάσει με προηγούμενη ανακοίνωση (https://sveod.gr/?p=3007) ότι η εγκύκλιος του Οκτωβρίου για τα rapid test, ρίχνει το βάρος της διαχείρισης της πανδημίας στην πλάτη των εργαζομένων ενώ τα σχετικά πρόστιμα λειτουργούν τιμωρητικά. Ταυτόχρονα, επισημαίνουμε ότι βάσει της εγκυκλίου, η οριστικοποίηση της δήλωσης ή μη δήλωσης του Rapid Test, γίνεται από τον εργοδότη. Ο εργοδότης, σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία και τη λογική, είναι πάντοτε ο υπεύθυνος για όλα τα θέματα υγείας κι ασφάλειας στην εργασία.

Συνιστούμε στους συναδέλφους σε όλες τις ζώνες να έρθουν σε επαφή με τα μέλη μας και να συζητήσουν το θέμα ώστε η εικόνα και η γνώμη όλων μας να μεταφερθεί άμεσα στην συνέλευση του σωματείου. Ταυτόχρονα, όπως προκύπτει από την απάντηση του ΣΕΠΕ, αυτή την στιγμή δεν υπάρχει λόγος άμεσης πληρωμής των προστίμων. Ειδικότερα, σ’ ότι αφορά τα πρόστιμα που βεβαιώθηκαν για μέρες ρεπό ή άδειας, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, υπάρχει οφθαλμοφανής αντίφαση με τις διατάξεις της εγκυκλίου αλλά και με τις ημερομηνίες εφαρμογής – ισχύος της.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*