Nέα και ανακοινώσεις, Επιτροπή εργαζομένων ΣΒΕΟΔ efood

Εκδικητική απόλυση & συνδικαλιστική δίωξη στην e-food

Την Τρίτη 20/4/2021, εκδικάζεται στα δικαστήρια της Ευελπίδων η αγωγή του συναδέλφου Θάνου Π., κατά της «GO DELIVERY ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΑΝΟΜΗΣ» με τον διακριτικό τίτλο e-food. Το κύριο αίτημα της αγωγής είναι η επαναπρόσληψη του συναδέλφου καθώς η απόλυσή είναι παράνομη, καταχρηστική και συνιστά συνδικαλιστική δίωξη.

Προφάσεις εν αμαρτίαις
Η εταιρεία κατέφυγε στον περί τερματισμού απασχολήσεως νόμο και απέλυσε το συνάδελφο προφασιζόμενη πως δημιουργούσε εντάσεις. Όμως το πραγματικό πρόβλημα ήταν πως οεργαζόμενος και μέλος του σωματείου, διαμαρτυρόταν για την μη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, καθώς επίσης και για τις συνεχείς αλλαγές που η εταιρεία αποφάσιζε μονομερώς και χωρίς καμία διαβούλευση. Αλλαγές που αφορούν τον τρόπο εργασίας, τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις μας. Οι αλλαγές αυτές, που έχουμε παρουσιάσει ολοκληρωμένα σε κείμενο αναρτημένο και στο site του σωματείου μας με τίτλο «Σημειώσεις για το εργασιακό καθεστώς της
e-food
», αναφέρονται στο αχαρτογράφητο της οριοθέτησης των καθηκόντων μας από την νομοθεσία. Ξεκινώντας από την διανομή διαφημιστικού υλικού, την απειλή και υλοποίηση του τερματισμού βάρδιας (end shift), την κατάθεση σε ΑΤΜ αργά το βράδυ και τις ελλείψεις σε Μ.Α.Π, φτάσαμε στην κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα (διανομή σε μη οριοθετημένες ζώνες και άγνωστες περιοχές, οδήγηση με το ένα χέρι και το κινητό στο άλλο, αποζημίωση καυσίμων με bonus και όχι με βάσει τα χιλιόμετρα που διανύουμε).


Εφόσον οι πελάτες έχουν πάντα δίκιο, οι εργαζόμενοι έχουν apriori άδικο.
Στη διάρκεια της βάρδιας του, ο συνάδελφος δέχτηκε φραστική επίθεση σε συνεργαζόμενο κατάστημα και η εταιρεία αντί να τον στηρίξει τερμάτισε τη βάρδια, του στέρησε το μεροκάματο και στην συνέχεια τον απέλυσε. Το αιτιολογικό της απόλυσης στηρίχτηκε στο «επιχείρημα» πως επέδειξε αντιεπαγγελματική συμπεριφορά.
Όμως δεν μας εκπλήσσει που η e-food θέλει να παρουσιάσει τον συνάδελφο ως κακόπιστο. Ο χειρισμός είναι απόλυτα προβλέψιμος και αναμενόμενος καθώς στα 14 χρόνια ζωής του σωματείου, όλοι μα όλοι οι συνάδελφοί μας που έχουν εμπλακεί σε συνδικαλιστικούς αγώνες έχουν κατηγορηθεί ως παράνομοι, έκδηλα παράνομοι ή κακόπιστοι. Για τους εργοδότες, πρόκειται πάντοτε για άτομα με αντιεπαγγελματική συμπεριφορά εφόσον κατά την γνώμη τους συνδικαλισμό δεν άσκησε ποτέ κανένας και καμία.


Κάποιος να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά
Η πραγματικότητα είναι πως ο συνάδελφος ως μέλος του Σωματείου, ως ευσυνείδητος εργαζόμενος κι επαγγελματίας, ασκούσε εποικοδομητική κριτική στην εταιρεία για ζητήματα που μέχρι και σήμερα μας απασχολούν. Ελλιπή Μέσα Ατομικής Προστασίας, βενζίνες/αποστάσεις και τρόπος υπολογισμού των εξόδων κίνησης, παρακινδυνευμένες καταθέσεις σε ΑΤΜ αργά τη νύχτα, ανάγκη για τη δημιουργία στεγάστρων που να μας προφυλάσσουν από τις καιρικές συνθήκες. Η κριτική του αφορούσε το εργασιακό μας περιβάλλον, ζητήματα που ως σωματείο αναλύουμε διεξοδικά στο κείμενό μας «Σημειώσεις για το εργασιακό καθεστώς στην e-food».


Αντί να σκύψεις το κεφάλι, κοίτα ψηλά
Ο συνάδελφος προχώρησε σε καταγγελία της απόλυσης και η Επιθεώρηση Εργασίας στην τριμερή συνάντηση που ακολούθησε συνέστησε την επαναπρόσληψή του. Όμως καθώς η εταιρεία αρνήθηκε να συμμορφωθεί με την σύσταση του πορίσματος του Σ.ΕΠ.Ε, ο συνάδελφος προχώρησε σε αγωγή. Ως σωματείο θεωρούμε πως τα εργασιακά ζητήματα που ανέδειξε ο συνάδελφος σε συνδυασμό με τη δημοσιοποίηση των θέσεων του σωματείου υποχρέωσαν την εταιρεία στις παρακάτω διορθωτικές κινήσεις:
α. να βελτιώσει την πολιτική της για τα έξοδα κίνησης
β. να σταματήσει να απειλεί αλλά και να τερματίζει βάρδιες κατά το δοκούν (end shift)


Συνάδελφοι/ισσες,
ως σωματείο θεωρούμε πως ο αγώνας του καθένα από μας είναι αγώνας όλων. Δεν είμαστε «το παιδί με το παπί», δεν είμαστε αναλώσιμοι ούτε έρμαια της εργασιακής μας καθημερινότητας. Στηρίζουμε το Θάνο, κάθε συνάδελφο που μιλά ανοιχτά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στους χώρους δουλειάς και γι’ αυτό στις 20 Απρίλη θα βρεθούμε δίπλα του. Κάθε μας μάχη, κάθε μας βήμα, στις δαιδαλώδεις διαδρομές του χάρτη, στις πιάτσες, στη δουλειά, στα δικαστήρια ανοίγει το συλλογικό μας δρόμο για ένα καλύτερο αύριο.


Κοιτάζουμε ψηλά, προχωράμε μπροστά.

Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου

Απρίλης 2021

12 Απριλίου, 2021
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ / TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τρόποι επικοινωνίας με το σωματείο

Διεύθυνση: Σπύρου Τρικούπη 56, Τ.Κ. 114 73, Aθήνα
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 6946747244

Πότε βρισκόμαστε:

Κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.
Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 6. Κάθε Τρίτη το σωματείο παραμένει ανοιχτό από τις 6 μέχρι τις 8, για να γνωριστούμε με νέους συναδέλφους.

INTERNATIONAL STRUGGLES

A selection of texts, material, analysis in other languages:

ALL languages HERE or select a language: EN | IT | PT | DE | ES