Αλληλεγγύη στον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού για δημόσια δωρεάν υγεία για όλους

«Μία εβδομάδα μετά την εξαγγελία σας για 2000 προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, πόσες έχετε κάνει; Τι περιμένετε; Στο διάγγελμά σας δεν κάνατε την παραμικρή νύξη για προσλήψεις γιατρών. […] Οι 2000 προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού δε φτάνουν. Τόσες είχατε εξαγγείλει και τον Ιούλιο όταν δεν ήμασταν σε πόλεμο και δεν τις κάνατε.»  
Ανακοίνωσή της ΟΕΝΓΕ στις 18 Μάρτη 2020 με αφορμή το διάγγελμα του πρωθυπουργού. 
 
Στην παρούσα συνθήκη, ως σωματείο αισθανόμαστε επιτακτικά την ανάγκη να δηλώσουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους νοσοκομειακούς γιατρούς καθώς και στο σύνολο του νοσηλευτικού προσωπικού της δημόσιας υγείας.  
 Θεωρούμε πως αντί για επικοινωνιακά χειροκροτήματα χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο και σύνδεση, η μεγαλύτερη δυνατή στήριξη που μπορούμε να προσφέρουμε και τώρα και στο μέλλον είναι να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη στοχοπροσήλωση τον αγώνα μας ενάντια στην ανασφάλιστη και υποδηλωμένη εργασία. Τον αγώνα μας ενάντια στην γενικευμένη εισφοροδιαφυγή επιχειρήσεων και εργοδοτών, στην γενικευμένη άρνηση και αποφυγή καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών που: 
 

  1. Διαρρηγνύει  τον κοινωνικό ιστό και διαλύει τα ασφαλιστικά ταμεία
  2. Στερεί τους αναγκαίους πόρους από τη δημόσια υγεία
  3. Οδηγεί το δημόσιο σύστημα υγείας σε απαξίωση

  4. Στρώνει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση της υγείας
  5. Δημιουργεί ένα αύριο που όσο γιγαντώνεται θα αποκλείει όλο και περισσότερο, στους φτωχούς και τα χαμηλά εισοδήματα, την πρόσβαση σε ένα δημόσιο κοινωνικό αγαθό του χτες και του σήμερα που δεν μας χαρίστηκε αλλά κατακτήθηκε με τους αγώνες της τάξης μας. 

 
Οι πολιτικές που διαλύουν το δημόσιο σύστημα υγείας μας στερούν όχι μόνο την κληρονομιά των αγώνων της τάξης μας αλλά και το μέλλον μας. 
 Στην παρούσα συνθήκη η παρουσιαζόμενη ως πανάκεια ιδιωτική πρωτοβουλία, οι ιδιωτικοποιήσεις, η ελεύθερη αγορά και η πολυδιαφημιζόμενη αυτορρύθμιση της, δείχνουν τα όρια αλλά και το πραγματικό τους πρόσωπο.  Για παράδειγμα το τεστ για κορωνοιό ισούται με το σύνολο σχεδόν του μηνιάτικου ενός χαμηλοσυνταξιούχου.  
Όμως δεν είμαστε εμείς οι πλέον αρμόδιοι για να αναλύσουμε και να παρουσιάσουμε το μέγεθος της διάλυσης, της αποδιοργάνωσης και της απαξίωσης της δημόσιας υγείας. Αυτό το κάνουν με περίσσια σαφήνεια οι νοσοκομειακοί γιατροί στις ανακοινώσεις της ομοσπονδίας τους. Από την πλευρά μας θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να ξέρουμε όλοι τί πραγματικά συμβαίνει στη δημόσια υγεία από τους ίδιους τους εργαζόμενους που το βιώνουν από πρώτο χέρι. Και γι’ αυτό παραπέμπουμε όλους τους συναδέλφους/ισσες αλλά και όλους τους εργαζόμενους/ες στον ιστότοπο (https://www.oengegr.com/ ) όπου αναρτώνται όλες οι ανακοινώσεις τους. 
 Για εμάς το πραγματικό, το ουσιαστικό χειροκρότημα είναι η ενσυναίσθηση, η αλληλεγγύη, η γνώση της πραγματικότητας, η εμπλοκή του καθένα μας στον αγώνα για δωρεάν δημόσια υγεία για όλους.  
Έχουμε πει πολλές φορές, από την ίδρυτική μας διακήρυξη μέχρι σήμερα πως εμείς οι εργάτες παράγουμε τον πλούτο αυτού του κόσμου. Κι αυτό τον πλούτο θέλουμε να τον βλέπουμε να μετατρέπεται σε κοινωνικά αγαθά. Και πρώτα απ’ όλα σε δημόσια υγεία. 
Ως σωματείο και σε αυτή την περίοδο εμείς προτάσουμε το συλλογικό αγώνα, τη συλλογική δράση, το συλλογικό όραμα, το δημόσιο, συλλογικό, κοινωνικό συμφέρον. 
Και όπως πολύ σωστά γράφουν οι νοσοκομειακοί γιατροί στις ανακοινώσεις τους: 
Τα στόματα με μάσκες έχουν φωνή. Και η φωνή θα δυναμώσει. Θα ακουστεί πιο δυνατά. 
Μέτρα προστασίας τώρα για τους υγειονομικούς. 
Μέτρα προστασίας τώρα για την υγεία του λαού. 
 
Αλληλέγγυα και αγωνιστικά, 
 Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου 
21 Μαρτίου 2020