Παρέμβαση στο ψητοπωλείο «Πιάτσα Καλαμάκι» (Χαλάνδρι – Ηρακλείου 2)

Το Σάββατο 4 Γενάρη 2020 το σωματείο μας προκήρυξε 4ωρη στάση εργασίας, από τις 19:30 έως τις 23:30, ενάντια στην υποδηλωμένη/αδήλωτη εργασία και την εφαρμογή του ν.4611/2019 που κερδίσαμε όλοι μαζί.
Κατά την διάρκεια της 4ωρης στάσης πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στο κατάστημα «Πιάτσα Καλαμάκι» διότι στο εν λόγω κατάστημα:
1. Ο συνάδελφος συνδικαλιστής βάσης Θοδωρής έχει κερδίσει, μετά από αγωγή, δεδουλευμένα και επαναπρόσληψη και ο εργοδότης αρνείται να εκτελέσει την δικαστική απόφαση ενώ το κατάστημα «όλως τυχαίως» έχει αλλάξει Α.Φ.Μ ( για περισσότερες πληροφορίες https://sveod.gr/?p=1593)
2. Ο συνάδελφος Νίκος έπαθε εργατικό «ατύχημα» και όχι μόνο δεν έχει αποζημιωθεί, αλλά απολύθηκε επειδή η εργοδοσία αρνήθηκε να του παρέχει μηχανάκι ή να του αποκαταστήσει το ιδιόκτητο δίκυκλό του, που έπαθε ζημιές μετά από το εργατικό ατύχημα.
3. Τρείς ακόμα συνάδελφοι έχουν προσφύγει στο αρμόδιο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για δεδουλευμένα, σέρβις, βενζίνες.
4. Στο κατάστημα έχει γίνει έλεγχος από το Σ.ΕΠ.Ε και έχουν καταγραφεί παραβάσεις.
5. Η εργοδοσία συνεχίζει το ίδιο «βιολί»: υποδηλωμένη και αδήλωτη εργασία, μη εφαρμογή του νόμου 4611/2019, καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας.
Η συγκέντρωση διήρκησε πάνω από δύο ώρες ενώ οι συνάδελφοι διανομείς, που είχαν βάρδια εκείνη την ώρα, στήριξαν την στάση εργασίας. Φωνάξαμε συνθήματα, διαβάσαμε το κείμενο από τηλεβόα και μοιράσαμε 700 κείμενα. Αναρτήσαμε πανό, ρίξαμε φέιγ βολάν και συνομιλήσαμε με δεκάδες περαστικούς, όπου η θετική ανταπόκριση και η αλληλεγγύη που έδειξαν μας γεμίζει δύναμη για το δίκιο του αγώνα μας. Από την άλλη ο εργοδότης ήταν άφαντος καθ’ όλη την διάρκεια της παρέμβασης.
Τέλος, ζητήσαμε από την αστυνομία (που κλήθηκε από τον υπεύθυνο του καταστήματος) να προβεί σε έλεγχο στο ψητοπωλείο και να καταγράψει το προσωπικό που εργαζόταν εκείνη την στιγμή. Να υπενθυμίσουμε, για άλλη μια φορά, πως ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΕ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΚΥΡΩΣΗ ΑΝ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΜΕ ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ.
Η εργοδοσία φανερώς «εκνευρισμένη» από την παρέμβαση και τον έλεγχο ζήτησε από την αστυνομία να καταγραφούν τα ονόματα συναδέλφων και απείλησε με μηνύσεις.
Αναμένοντας τις εξελίξεις, το μόνο βέβαιο είναι πως το κεφάλαιο «Πιάτσα Καλαμάκι» παραμένει ορθάνοιχτο.
 
2001_piatsa kalamaki