Nέα και ανακοινώσεις

Για τα περιστατικά βίας και ληστείας σε διανομείς

Τους τελευταίους μήνες έχουν δημοσιοποιηθεί δεκάδες ληστείες, περιστατικά βίας και τρομοκράτησης συναδέλφων που συντελούνται από αγνώστους στους δρόμους της μητρόπολης ενάντια σε διανομείς που εργάζονται κυρίως στην ταχυεστίαση. Σε εβδομαδιαία βάση μαθαίνουμε για επιθέσεις σε ταχυδιανομείς (delivery) όπου υπό την απειλή και συχνά τη χρήση μαχαιριών, κατσαβιδιών κλπ., ομάδες αγνώστων αποσπούν παραγγελίες, χρήματα, εισπράξεις, κινητά, κλειδιά μηχανής ή και ολόκληρο το δίκυκλο. Πολλά περιστατικά έχουν καταγγελθεί από την Πρωτοβουλία κατοίκων Γκύζη για την ταξική αλληλεγγύη, ενώ σε Καισαριανή, Παγκράτι και Βύρωνα εδώ και μήνες δημοσιοποιούνται καταγγελίες από τους ίδιους τους συναδέλφους που έχουν πέσει θύματα ληστείας. Αντίστοιχα σκηνικά βίας έχουν καταγγελθεί στον Πειραιά και τον Άγιο Παντελεήμονα αλλά και άλλες γειτονιές.

Στα περισσότερα περιστατικά καλείται επιτόπου η αστυνομία και τα θύματα παραπέμπονται στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα για καταγγελία, ενημερώνονται οι κάτοικοι της περιοχής ή της γειτονιάς, οι οποίοι ως επί το πλείστον συνδράμουν τα θύματα κι ενημερώνεται το σωματείο μας. Παράλληλα ενημερώνονται και τα καταστήματα, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις επιδεικνύουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις «παραγγελίες που δεν παραδόθηκαν» παρά για τους ίδιους τους εργαζόμενους.
Όσο για το «κόστος» που αφορά τις κλεμμένες παραγγελίες και εισπράξεις θα πρέπει να επισημάνουμε πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μετακυλίεται στην πλάτη των εργαζομένων. Ως σωματείο θεωρούμε πως η καταγγελία της ληστείας στην αστυνομία επαρκεί προκειμένου οι επιχειρήσεις να καλύπτουν τους εργαζόμενους και να απορροφούν την οποιαδήποτε οικονομική ζημιά, καθώς σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλυφθεί το κόστος της σωματικής και ψυχολογικής βίας που υφίστανται τα θύματα αυτών των επιθέσεων.

Οι βίαιες επιθέσεις που περιγράφουμε δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία σε μια ήσυχη κι ειρηνική περίοδο. Όσο η φτωχοποίηση της κοινωνίας εντείνεται, όσο η κρίση του καπιταλισμού βαθαίνει, έρχεται στην επιφάνεια όλη η σαπίλα και η δυσωδία ενός ήδη προβληματικού συστήματος που αναδεικνύει και το πραγματικό ζητούμενο.

Από τον Μάρτιο του 2020 και το ξέσπασμα της πανδημίας του covid-19, ζούμε μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα που μας έχει επιβληθεί βίαια, που επελαύνει σε κάθε πτυχή της κοινωνικο-οικονομικής ζωής και φέρνει την εργατική τάξη αντιμέτωπη με παλιά αλλά και νέα προβλήματα που συνεχώς οξύνονται. Με την υγειονομική κρίση να υποδαυλίζει την οικονομική κρίση που επιτίθεται με αμείωτη ένταση στα εργατικά κεκτημένα, έχουμε βρεθεί μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης, αντιμέτωποι με τον κανιβαλισμό που γεννά η ανεργία, η φτώχεια και η εξαθλίωση όταν συνδυάζονται με την έλλειψη ταξικής συνείδησης και κάθε αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Ως ταχυμεταφορείς courier, ταχυδιανομείς delivery και υπάλληλοι εξωτερικών εργασιών με δίκυκλο είμαστε ένα από τα επαγγέλματα που έχουν παραμείνει στην «πρώτη γραμμή» του τριτογενή τομέα καθόλη τη διάρκεια του lockdown. Όμως πλέον δεν ανησυχούμε μόνο για την διαρκή έκθεσή μας στην πανδημία και τη διασπορά του ιού αλλά και για κάθε ανάλγητη συμμορία που επιλέγει συνειδητά να χτυπήσει και να ληστέψει εργαζόμενους. Για κάθε ομάδα ή «παρεάκι» που μέσα στην ένταση της βίαιης αυτής αναδιάρθρωσης που εξελίσσεται εδώ και 14 χρόνια στη χώρα, επιλέγει συνειδητά να χτυπήσει, να ληστέψει, να τραμπουκίσει και να τραυματίσει εργαζόμενους, την ώρα του μεροκάματου, με καρτέρια και ενέδρες στα σκοτεινά και έρημα σημεία της πόλης, που αναπόφευκτα κάθε ντελιβεράς θα αναγκαστεί να διασχίσει στη βάρδια του.

Γι’ αυτό και προτρέπουμε κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα να καταγγέλλει άμεσα οποιοδήποτε περιστατικό βίας. Να μην υποκύπτει στο φόβο. Να το μοιράζεται και να το δημοσιοποιεί στη γειτονιά, στους εργαζόμενους της περιοχής και στο σωματείο. Η δημοσιοποίηση είναι το πρώτο μεγάλο βήμα ενάντια στη βία καθώς οι πάσης φύσεως συμμορίες αρχίζουν να νοιώθουν άβολα όταν το φως των καταγγελιών πέφτει στους σκοτεινούς δρόμους και τα σοκάκια που οργανώνουν τις επιθέσεις τους ενάντια σε ανυπεράσπιστους εργαζόμενους. Καταγγέλλουμε, δημοσιοποιούμε τις επιθέσεις σε βάρος μας. Κανένας και καμία μόνη, κανείς εκτεθειμένος στη βία των συμμοριών και την ασυδοσία των αφεντικών. Σε κάθε περίπτωση επικοινωνούμε άμεσα με το σωματείο είτε επειδή υπήρξαμε θύμα συμμορίας, είτε επειδή υφιστάμεθα οποιασδήποτε εργοδοτική αυθαιρεσία.

Τα περιστατικά βίας ενάντια σε εργαζόμενους μας γεμίζουν οργή. Γιατί όποιος χτυπάει την εργατική τάξη, μόνο ως εχθρός της μπορεί να ειδωθεί. Γι’ αυτό και καθένας πρέπει να κάνει την επιλογή του:

Ή ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΣΑΠΙΛΑ
Ή ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου

Μάρτιος 2021

27 Μαρτίου, 2021
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ / TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τρόποι επικοινωνίας με το σωματείο

Διεύθυνση: Σπύρου Τρικούπη 56, Τ.Κ. 114 73, Aθήνα
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 6946747244

Πότε βρισκόμαστε:

Κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.
Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 6. Κάθε Τρίτη το σωματείο παραμένει ανοιχτό από τις 6 μέχρι τις 8, για να γνωριστούμε με νέους συναδέλφους.

INTERNATIONAL STRUGGLES

A selection of texts, material, analysis in other languages:

ALL languages HERE or select a language: EN | IT | PT | DE | ES