ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ
Nέα και ανακοινώσεις

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ

Την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, άλλος ένας συνάδελφος έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας. Ο 38χρονος Αντώνης , ενώ οδηγούσε στον περιφερειακό Αλεξανδρούπολης , έχασε τον έλεγχο της μηχανής και προσέκρουσε σε κολώνα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Κατέληξε λίγο αργότερα στο νοσοκομείο όπου και μεταφέρθηκε.

Ο Αντώνης εργαζόταν για χρόνια στις ταχυμεταφορές και είχε περάσει από όλες τις μεγάλες εταιρίες του κλάδου. Το δυστύχημα συνέβη μια μόλις μέρα αφότου έπιασε δουλειά στη Γενική Ταχυδρομική.

Το γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των συναδέλφων που έχουν χάσει τη ζωή τους στην άσφαλτο τα τελευταία χρόνια. Η  συνεχής εντατικοποίηση που υφίσταται ο κλάδος  της ταχυμεταφοράς (κούριερ) σε συνδυασμό με τη μη εφαρμογή του νόμου 4611/2019, οδηγούν στην εκτίναξη των εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων. Σχετικό άρθρο για τα εργατικά ατυχήματα στο 33ο τεύχος του ρελαντί.  Ειδικά την περίοδο του lock down που διανύουμε και την εκτίναξη του ηλεκτρονικού εμπορίου που αυτό έφερε, οι κούριερ δουλεύουμε καθημερινά 10ωρα σε συνθήκες πίεσης, με τον μέσο αριθμό παραδόσεων- παραλαβών να είναι υψηλότερος από ποτέ άλλοτε. Οι εργοδότες κάνουν προσλήψεις με το σταγονόμετρο και κοιτάζουν το πώς θα αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα ήδη τεράστια κέρδη τους στις πλάτες των εξουθενωμένων πλέον εργαζομένων. Οι συνθήκες αυτές αυξάνουν δραματικά την πιθανότητα ατυχήματος και οι ευθύνες βαραίνουν αποκλειστικά τους εργοδότες και την κρατική πολιτική που, συχνά, τους καλύπτει. Τα ατυχήματα λοιπόν δεν είναι θέμα τύχης αλλά συνειδητή επιλογή όλων αυτών που στριμώχνουν τις ζωές μας μέσα σε νούμερα και θεωρούν την απώλειά της υπολογισμένο κόστος. Όσο το κέρδος μπαίνει πάνω από την ασφάλεια μας τόσο περισσότεροι συνάδελφοι θα χάνουν τη ζωή τους ή θα σακατεύονται στην άσφαλτο.

Σα σωματείο θέταμε πάντα το ζήτημα της ασφάλειας ως ένα από τα σημαντικότερα αν όχι το σημαντικότερο στις διεκδικήσεις μας. Το πάγιο αίτημά μας για παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας από τους εργοδότες, το οποίο επικυρώθηκε με την ψήφιση του νόμου 4611/2019, κινείται σε ακριβώς αυτή την κατεύθυνση, ενώ συνεχώς καταγγέλουμε  την εντατικοποίηση και την πίεση που ασκείται στους εργαζόμενους ως την βασική αιτία των εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων. Αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να σταματήσει ο βαρύς φόρος αίματος που πληρώνει καθημερινά η τάξη μας στον βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας και θα συνεχίσουμε μέχρι να μη δίνει κανείς μας τη ζωή του για το μεροκάματο.

Τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του και τους κοντινούς του ανθρώπους.

Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου

6 Ιανουαρίου, 2021
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ / TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τρόποι επικοινωνίας με το σωματείο

Διεύθυνση: Σπύρου Τρικούπη 56, Τ.Κ. 114 73, Aθήνα
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 6946747244

Πότε βρισκόμαστε:

Κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.
Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 6. Κάθε Τρίτη το σωματείο παραμένει ανοιχτό από τις 6 μέχρι τις 8, για να γνωριστούμε με νέους συναδέλφους.

INTERNATIONAL STRUGGLES

A selection of texts, material, analysis in other languages:

ALL languages HERE or select a language: EN | IT | PT | DE | ES