Nέα και ανακοινώσεις, Διάφορα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΑΚΗ Γ. ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΤΑ COURIER

Τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020, στις 09:00 στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων, κτίριο 9, αίθουσα 14 και με αριθμό πινακίου 13, εκδικάζεται η αγωγή του συναδέλφου Άκη Γ. μέλους του πρωτοβάθμιου ομοιοεπαγγελματικού σωματείου Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου.
Η αγωγή κατά των ΕΛΤΑ COURIER έχει ως κύριο αίτημα την επαναπρόσληψη με αναγνώριση σύμβασης αορίστου χρόνου.

Ο συνάδελφος Άκης Γ. την Παρασκευή της 10ης Απριλίου 2020, λίγες μέρες πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, και εν μέσω lockdown απολύθηκε τηλεφωνικά (μετά τη λήξη της βάρδιας και το πέρας της διανομής).
Ο συνάδελφος όπως και εκατοντάδες άλλοι εργαζόμενοι των ΕΛΤΑ COURIER, κάλυπτε πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Όμως προκειμένου να βρίσκεται υπό διαρκή εργασιακή ομηρία ως ενοικιαζόμενος, υπέγραφε δίμηνες, μηνιαίες ή και δεκαήμερες διαδοχικές συμβάσεις με τις εργολαβικές εταιρίες ΟΝΕΧ και SKYCOM τα τελευταία 2,5 χρόνια.

Για τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους που συνδικαλίζονται και διεκδικούν η απόλυση ονομάζεται μη ανανέωση της σύμβασης.

Ας μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας: Ο πραγματικός λόγος της απόλυσης (πέρα από τη διαρκή συνδικαλιστική του δράση στο Κέντρο Διανομής Αθηνών καθώς είχε πρωτοστατήσει και στην ίδρυση επιτροπής διανομέων, γεγονός που πιστοποιείται από το σύνολο των εργαζομένων) είναι πως απαίτησε, κέρδισε και ταυτόχρονα παρότρυνε τους συναδέλφους του να συμπεριληφθούν οι τριετίες στο μισθό τους. Η εταιρεία έτοιμη από καιρό, θεώρησε την περίοδο του lockdown προνομιακή και προχώρησε στην απόλυσή του όταν επί καραντίνας ο συνάδελφος κατήγγειλε στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας τη χορήγηση αναγκαστικής άδειας με χρήση της άδειας ανάπαυσης αντί του ειδικού σκοπού.
Και γι’ αυτό ως σωματείο θεωρούμε την απόλυσή του ξεκάθαρα εκδικητική που ως στόχο έχει να φιμώσει το συνδικαλιστικό λόγο προκειμένου να παραδειγματίσει και τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Ο συνδικαλισμός όταν κινείται στα όρια της γραφικότητας είναι αποδεκτός. Άλλωστε, προσφέρει κι ένα άλλοθι δημοκρατικότητας στην εκάστοτε επιχείρηση. Όταν όμως αντιστέκεται στις βλαπτικές μεταβολές των όρων εργασίας και διεκδικεί νόμιμα δικαιώματα, όπως η καταβολή τριετιών κ.α. που αυξάνουν το μισθολογικό κόστος, μετατρέπεται σε πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο.

Τα ΕΛΤΑ COURIER, η Onex και η θυγατρική της Skycom μέσω της ενοικιαζόμενης εργασίας και των εργολαβιών θεωρούν πως κρατούν τα προσχήματα. Θεωρούν πως ως εργαζόμενοι δεν αντιλαμβανόμαστε την βαθιά αντικοινωνική φύση του εργασιακού μοντέλου που προσφέρουν.
Παρότι στα meeting των διοικητικών τους συμβουλίων προφανώς αλληλοσυγχαίρονται για την απορρύθμιση της εργασίας και τη λεηλασία του δημοσίου πλούτου των Ελληνικών Ταχυδρομείων εμείς είμαστε εδώ για να τους θυμίζουμε πως όταν πρόκειται για το μεροκάματο ο εκβιασμός δεν μπορεί ποτέ να είναι υπαινικτικός. Πως ο μόνιμος εκβιασμός της απόλυσης που επικρέμεται ως δαμόκλεια σπάθη πάνω από τα κεφάλια των εργαζόμενων ούτε υπήρξε ούτε πρόκειται ποτέ να υπάρξει νόμιμος και ηθικός.

Τα ΕΛΤΑ COURIER , η Onex και η θυγατρική της Skycom προσπάθησαν να συγκαλύψουν με ψεύδη τις πραγματικές τους προθέσεις προκειμένου να μην συναντήσουν αντιδράσεις κι εκμεταλλεύτηκαν ακόμη και τη συγκυρία της καραντίνας καθώς λόγω της πανδημίας οι Επιθεωρήσεις Εργασίας, όπως και κάθε άλλη υπηρεσία ελέγχου, υπολειτουργούσαν (και συνεχίζουν να υπολειτουργούν).

Με πρόφαση τη λήξη της σύμβασης προχώρησαν στην απόλυση τού συναδέλφου με τη δικαιολογία πως δεν χρειάζονταν προσωπικό. Μόνο που πρόκειται για ένα ξεκάθαρο ψέμα καθώς την ίδια στιγμή η διοίκηση των ΕΛΤΑ COURIER προχώρησε σε προσλήψεις προσωπικού. Παράλληλα έδινε ακόμη και σε ταξί αντικείμενα προς διανομή (χωρίς κανείς να γνωρίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένης ανάθεσης ή το πλαίσιο της υφιστάμενης εργασιακής σχέσης) ενώ είχε αναρτήσει ανακοίνωση όπου ζήταγε συγνώμη από τους καταναλωτές για τις καθυστερήσεις που οφείλονταν στο φόρτο εργασίας.

Το σωματείο μόλις ενημερώθηκε για την απόλυση, πραγματοποίησε παρέμβαση στο Κέντρο Διανομής Αθηνών (Κ.Δ.Α) των ΕΛΤΑ COURIER επί των οδών Άστρους 1 και Κερατσινίου.

Επίσης κήρυξε 4ωρη στάση εργασίας στις 8 Μάη και πραγματοποίησε παρέμβαση στα ΕΛΤΑ COURIER Αγίας Παρασκευής, που βρίσκονται επί της Λ. Μεσογείων 395 όπου βρίσκεται και η έδρα της επιχείρησης.

Παράλληλα παρεμβάσεις ενημέρωσης πραγματοποιήθηκαν σε αρκετά καταστήματα των ΕΛΤΑ COURIER σε Αθήνα και επαρχία από αλληλέγγυους εργαζόμενους καθώς κι από το αδελφό σωματείο Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Διανομέων Ιωαννίνων (ΣΒΕΔΙ).

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ την απόλυση ως παράνομη και καταχρηστική καθώς ο συνάδελφος κάλυπτε πάγιες και διαρκείς ανάγκες ταχυμεταφοράς/ταχυδρόμησης.

ΚΑΛΟΥΜΕ τα ΕΛΤΑ COURIER να ανακαλέσουν την εκδικητική απόλυση του συναδέλφου. Ο πραγματικός εργοδότης είναι τα ΕΛΤΑ COURIER. O πάροχος του έργου είναι αυτός που έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για τις προσλήψεις και τις απολύσεις.

ΚΑΛΟΥΜΕ τα ΕΛΤΑ COURIER να προσλαμβάνουν απευθείας τους εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Να πάψουν να διαρρηγνύουν τον κοινωνικό ιστό με τη δουλεμπορική λογική της ενοικιαζόμενης εργασίας. Να πάψουν να καταστρατηγούν την εργατική νομοθεσία μέσω των εταιρειών ενοικίασης εργαζομένων.

ΚΑΛΟΥΜΕ τα ΕΛΤΑ COURIER να προσλάβουν άμεσα επιπλέον προσωπικό καθώς η συνεχής εντατικοποίηση της εργασίας θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους εργαζόμενους στα ΕΛΤΑ COURIER, μόνιμους και ενοικιαζόμενους να σταθούν στο πλευρό του συνάδελφου Άκη και κάθε αγωνιζόμενου εργαζόμενου. Να στηρίξουν τις δράσεις του σωματείου. Να παλέψουμε συλλογικά ενάντια στις εταιρείες ενοικίασης, για τα δικαιώματά μας, για το μέλλον μας.

Πενθήμερη οχτάωρη εργασία και συμβάσεις αορίστου διαρκείας για όλους με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020, στις 09:00 στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων.

Πέμπτη 8 Οκτώβρη 2020 στην ΑΠΕΡΓΙΑ της Συνέλευσης Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου στο Πεδίον του Άρεως στις 11:00.

Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου
Σεπτέμβρης 2020

23 Σεπτεμβρίου, 2020
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ / TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τρόποι επικοινωνίας με το σωματείο

Διεύθυνση: Σπύρου Τρικούπη 56, Τ.Κ. 114 73, Aθήνα
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 6946747244

Πότε βρισκόμαστε:

Κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.
Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 6. Κάθε Τρίτη το σωματείο παραμένει ανοιχτό από τις 6 μέχρι τις 8, για να γνωριστούμε με νέους συναδέλφους.

INTERNATIONAL STRUGGLES

A selection of texts, material, analysis in other languages:

ALL languages HERE or select a language: EN | IT | PT | DE | ES