Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΓΓΟΥ, ΖΩΝΤΑΝΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ.
Nέα και ανακοινώσεις, Διάφορα

Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΓΓΟΥ, ΖΩΝΤΑΝΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ.

Γνήσιος κοινωνικός αγωνιστής, παιδί λαϊκό και με ταξική συνείδηση. Άνθρωπος των κοινωνικών αγώνων και της πράξης, δε βαστούσε το άδικο προς τους αδύναμους αυτής της κοινωνίας. Πλατύ, αληθινό χαμόγελο, καρδιά μεγάλη, ένας πραγματικός εργάτης της Τάξης μας, αυτός είναι ο συνάδελφος, ο σύντροφος Βασίλης Μάγγος.

Από μικρός με ανησυχίες και ερωτήματα για τη ζωή, με ορμή να εκφράζεται μέσα από τη μουσική, το λόγο και την ποίηση πάντα με απλότητα και σύνεση. Με μια αγωνία, για το πώς θα συμβάλει και αυτός στο δρόμο το συλλογικό, για την κοινωνική δικαιοσύνη και ελευθερία.

Χωρίς ιδιοτελείς σκοπούς και προσωπικές ματαιοδοξίες εργάστηκε μέσα στα κοινωνικά κινήματα βάσης καθημερινά. Μια αγκαλιά, ένα χαμόγελο και αμέριστη βοήθεια σε όποιον τον χρειαζόταν .

Ο Βασίλης Μάγγος, ένα μήνα πριν το θάνατό του ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από τις δυνάμεις καταστολής όταν επιτέθηκαν σε συγκέντρωση έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου, στην πλατεία Ελευθερίας, στοχεύοντας απευθείας επάνω στο Βασίλη. Η συγκέντρωση πραγματοποιούνταν για συμπαράσταση στους συλληφθέντες της πορείας, που είχε γίνει την προηγούμενη μέρα έξω από το εργοστάσιο της Lafarge, ενάντια στην καύση σκουπιδιών που πραγματοποιεί κοντά στην κατοικήσιμη περιοχή του Βόλου και η οποία επίσης είχε χτυπηθεί στα τυφλά από τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Ο Βασίλης χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο, καθώς υπέστη 6 κατάγματα στα πλευρά, θλάση στο συκώτι και τη χοληδόχο κύστη και αδιαμφισβήτητα το βίωμα της αδικίας σε μια από τις πιο ακραίες μορφές της. 

Οι διαδηλώσεις στο Βόλο δεν είναι οι μόνες που έχουν δεχθεί άγρια καταστολή το τελευταίο διάστημα. Μόνο το μήνα Ιούλη και εν μέσω ψήφισης του νέου νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις, η μαζικότατη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα ενάντια στην ψήφισή του δέχτηκε σφοδρή καταστολή, με χημικά, ξύλο και 9 συλλήψεις στο σωρό. Λίγες μέρες μετά παρακολουθήσαμε την ομάδα Δράση, (πρώην Δέλτα), να ξυλοκοπεί και να συλλαμβάνει δύο συμμετέχοντες της αντιφασιστικής συγκέντρωσης στην πλατεία Βικτωρίας, στην οποία μόλις είχαν επίσης επιτεθεί,  φορτώνοντάς τους γυάλινα μπουκάλια, όπως φαίνεται και από βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο. Άξια αναφοράς σίγουρα αποτελεί και η προσαγωγή των συγκεντρωμένων ενάντια σε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας στις 9 Ιούλη στα Άνω Πετράλωνα, καθώς και η προσαγωγή όλων των συμμετεχόντων στη μοτοπορεία αλληλεγγύης στους εργαζόμενους στην υγεία, στην ταχυμεταφορά-διανομή και στα supermarket, που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας στις 11 Ιούνη. Είναι εμφανές, πως η καταστολή έχει αναβαθμιστεί και επιλέγεται να εφαρμόζεται με τρόπο παραδειγματικό. 

Είναι χρόνια τώρα που μεθοδευμένα μετακυλίουν το κόστος της κρίσης στις πλάτες της εργατικής τάξης, ώστε να μην επηρεάζονται οικονομικά, όσοι κρατούν στα χέρια τους το κεφάλαιο της χώρας. Εργασιακές μεταρρυθμίσεις με μειώσεις μισθών, ιδιωτικοποιήσεις σε κάθε τομέα, διάλυση του ασφαλιστικού και εγκατάλειψη του δημοσίου συστήματος περίθαλψης. Και σήμερα συνεχίζουμε να είμαστε αντιμέτωποι με ακόμα χειρότερες εργασιακές μεταρρυθμίσεις, με την πλήρη απασχόληση να χτυπιέται από παντού και τη μαύρη εργασία να προωθείται σχεδόν ανοιχτά από το Υπουργείο Εργασίας. Οι πλειστηριασμοί, όπως φαίνεται, θα εφαρμοστούν κανονικά μετά και την κατάργηση των νόμων προστασίας της πρώτης κατοικίας και οι ιδιωτικοποιήσεις θα συνεχίσουν ασταμάτητα σε βαθμό να απειλείται να ιδιωτικοποιηθεί ακόμη και το νερό που πίνουμε, όπως συμβαίνει στις Σταγιάτες Πηλίου, όπου γίνεται προσπάθεια από το Δήμαρχο Αχιλλέα Μπέο, να περάσει μια πηγή νερού σε ιδιωτικά συμφέροντα. Σαν αποκορύφωμα σε όλα αυτά έρχεται το τελευταίο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, με βάση το οποίο όλος ο φυσικός πλούτος της χώρας επρόκειτο να παραδωθεί σε  εταιρίες κολοσσούς γεώτρησης και εξόρυξης για να τον σκάψουν, να τον ασφαλτώσουν, να χτίσουν ανεμογεννήτριες, μέχρι να γίνει η χώρα ένα τεράστιο αιολικό πάρκο, ακόμη κι αν οι επιπτώσεις τόσο για την υγεία των κατοίκων όσο και για το περιβάλλον ειναι ανεπανόρθωτες. Και στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης του καπιταλισμού, τα παραπάνω δεν έχουν ποτέ θέση, ούτε καν στα ψιλά γράμματα των καθεστωτικών Μίντια. 

Για όλα αυτά και ακόμη περισσότερα λαμβάνουν χώρα αυτές οι διαδηλώσεις και οι συγκεντρώσεις . Και για όλα αυτά και ακόμη περισσότερα οι κινητοποιήσεις αυτές χτυπιούνται, τόσο μέσα από νομοσχέδια όσο και με ξύλο και συλλήψεις.Σπέρνουν την τρομοκρατία και ξεκαθαρίζουν, πως κάθε αντίσταση θα τιμωρείται. Μέσα από συλλήψεις και ξυλοδαρμούς επιχειρούν να εκφοβίσουν τις λαϊκές αντιστάσεις. Πολλές φορές από τύχη και μόνο οι ξυλοδαρμοί της αστυνομίας δεν έχουν αποβεί μοιραίοι. Ίσα ίσα, η αλόγιστη χρήση της βίας αυτής, προωθείται απροκάλυπτα από τις κυβερνήσεις, μέσα από μια συνθήκη ατιμωρησίας που προσφέρουν στις αστυνομικές δυνάμεις, για την κατάχρηση εξουσίας που ασκούν. Και μόνο η μηχανοκίνητη ομάδα Δράση (πρώην Δέλτα), που έχει την τάση να τραυματίζει ακόμη και με τα οχήματα της δεν αφήνει κανένα περιθώριο διαφωνίας. Παράλληλα, όλη αυτή η βία και η «επιβολή της τάξης» πουλάει και στους ακροδεξιούς ψηφοφόρους, προκειμένου η κυβέρνηση να μην τους χάσει απ’ το μαντρί της. 

Μπορεί να είναι τρομακτικό, μα πιο τρομακτικό για εμάς φαντάζει να παραδοθούμε σε μια καθημερινότητα, στην οποία απλά θα υπάρχουμε προσπαθώντας να επιβιώσουμε με όλο και λιγότερα, θυσιάζοντας όλο και περισσότερα, αποδεχόμενοι/ες όποια συνθήκη εφαρμόζεται και υποτιμά την αξιοπρέπεια και τη ζωή μας.

Εμείς από την πλευρά μας, δε σκοπεύουμε να σταματήσουμε να κατεβαίνουμε στο δρόμο. Ούτε σκοπεύουμε να επιτρέψουμε στην όποια καταστολή επιβληθεί να μας κρατά καθηλωμένους ή μονίμως απασχολημένες. Γνωρίζουμε γιατί μας καταστέλουνε και η απάντησή μας θα είναι να συνεχίσουμε να πράττουμε αυτό για το οποίο μας πολεμούν. Συνάδελφοι, συναδέλφισσες και απανταχού αγωνιστές και αγωνίστριες που μαχόμαστε ενάντια στην εκμετάλλευση της εργασίας και της γης. Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τους νεκρούς αγωνιστές της τάξης μας, το συνάδελφο και σύντροφο Βασίλη Μάγγο είναι ο ανυποχώρητος αγώνας. Συνεχίζουμε να διαδηλώνουμε, απαντάμε με συγκρότηση και συσπείρωση. Δεν αφήνουμε περιθώριο στην κρατική καταστολή, δεν αφήνουμε περιθώριο να θρηνήσουμε άλλους νεκρούς. 

Τιμάμε όλους τους νεκρούς αγωνιστές της τάξης μας

Τιμάμε το συνάδελφο και σύντροφο Βασίλη Μάγγο. 

ΑΠ’ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ 

Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου
Ιούλης 2020

28 Ιουλίου, 2020
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ / TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Πως λειτουργεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου, τι είδους συνδικαλισμό προωθεί και ποιές είναι οι διαφορές της από τα παραδοσιακά σωματεία;

Οι διαδικασίες μας είναι αμεσοδημοκρατικές και δεν προωθούμε ούτε ιεραρχίες ούτε κάθετες ιεραρχικές δομές. Πιστεύουμε και αναδεικνύουμε τις ικανότητες κάθε συναδέλφου και δεν αναγνωρίζουμε πεφωτισμένους ηγέτες και πρωτοπορίες. Διαβάστε αναλυτικά εδώ

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τρόποι επικοινωνίας με το σωματείο

Διεύθυνση: Σπύρου Τρικούπη 56, Τ.Κ. 114 73, Aθήνα
E-mail: [email protected]
Τηλέφωνο: 6946747244

Πότε βρισκόμαστε:

Κάθε Σάββατο στις 6 το απόγευμα διεξάγονται προπαρασκευαστικές συζητήσεις όπου σκιαγραφούμε διαθέσεις και καταθέτουμε ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές προς συζήτηση.
Οι τακτικές μας συνελεύσεις γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 6. Κάθε Τρίτη το σωματείο παραμένει ανοιχτό από τις 6 μέχρι τις 8, για να γνωριστούμε με νέους συναδέλφους.

INTERNATIONAL STRUGGLES

A selection of texts, material, analysis in other languages:

ALL languages HERE or select a language: EN | IT | PT | DE | ES