Ψήφισμα αλληλεγγύης στους συλληφθέντες του τριημέρου της 17ης Νοέμβρη

Από το Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα η υγειονομική κρίση έχει μετατραπεί στο απόλυτο πρόσχημα προκειμένου, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση και με το άλλοθι του κατεπείγοντος, να δομηθεί ένα νέο πολιτικό, πολιτισμικό και εργασιακό αρχιτεκτόνημα. Πρόκειται για μια πολιτική που σκύβει με φροντίδα πάνω από την ανάγκη για κέρδη και τον πλούτο που αυξάνεται ενώ γυρνά επιδεικτικά την πλάτη σε μια κοινωνία που δοκιμάζεται και οι αντοχές της μειώνονται.

Το μέγα διακύβευμα σύμφωνα και με το κυβερνητικό αφήγημα είναι η καταπολέμηση του κορωνοϊού, η στήριξη και διεύρυνση του δημόσιου χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.  Όμως στην πραγματικότητα οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και οι νόμοι που ψηφίζονται δεν έχουν ορθώσει κανένα τείχος στην πανδημία και αυτό αποδεικνύεται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο από τον αριθμό των συμπολιτών μας που καθημερινά χάνονται. Με απλά λόγια, στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης  η κυβέρνηση αποτυγχάνει, γιατί αντί να επικεντρώσει την προσπάθειά της σε μια κοινωνικά ωφέλιμη διαχείριση της υγείας, εκμεταλλεύεται τη συγκυρία για να προωθήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα της νεοφιλελεύθερης ατζέντας της για τη μεταρρύθμιση της οικονομίας κυρίως προς όφελος αυτού που διαχρονικά ορίζουμε ως «μεγάλο κεφάλαιο».

Με πρόσχημα την υγειονομική κρίση επιχειρείται μια καθολική αναδιάρθρωση, αναντίστοιχη στην καταπολέμηση ενός ιού, γεγονός που παγκοσμίως προκαλεί γενικευμένη κοινωνική δυσπιστία και γεννά ένα πλήθος θεωριών συνομωσίας και ανορθολογικών προσεγγίσεων.

Για μας η απάντηση είναι απλή, ορθολογική, ταξική και εξελίσσεται καθημερινά. Πρόκειται για επίθεση στα πολιτικά, κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα. Πρόκειται για μια επίθεση στην πλειοψηφία της κοινωνίας. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάσσεται και το όργιο της κυβερνητικής αυθαιρεσίας προκειμένου να καταπνίξει οποιαδήποτε κριτική, αντίσταση ή διαφωνία στη γέννησή της. Σε αυτό το πλαίσιο επέλεξε να προχωρήσει σε κλείσιμο των Πανεπιστημίων, σε απαγόρευση κάθε συνάθροισης άνω των τεσσάρων ατόμων, να εισβάλει στο Πολυτεχνείο και στο χώρο της πρυτανείας του ΕΜΠ στου Ζωγράφου με ΜΑΤ, ΔΡΑΣΗ, ΟΠΚΕ και αύρες και να συλλάβει 92 άτομα, φοιτητές/τριες και εργαζόμενους/ες. Να ξυλοκοπήσει και να συλλάβει διαδηλωτές και διαδηλώτριες στην πορεία του Πολυτεχνείου.

Η κυβέρνηση επέλεξε να επενδύσει στο δόγμα «νόμος και τάξη». Επέλεξε ιδιοτελώς να απευθυνθεί σε ένα συντηρητικό ακροατήριο για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας.

Εμείς, από την πλευρά μας είμαστε υποχρεωμένοι, για μια ακόμη φορά, να προσπεράσουμε τις κυβερνητικές ιδεοληψίες και τα αμφισβητούμενα πολιτικά της οφέλη και να τονίσουμε προς πάσα κατεύθυνση, πως η πραγματικότητα υπάρχει.

Η ανεργία και η φτώχεια καλπάζει, ο κόσμος του μεροκάματου αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, οι αντοχές της δημόσιας υγείας δοκιμάζονται και η παιδεία υποβαθμίζεται.

Και είναι η πραγματική ζωή που θα καθορίσει τις εξελίξεις. Και η πραγματική ζωή, οι πραγματικές ανάγκες δεν δαμάζονται, δεν εκφοβίζονται, δεν παρακάμπτονται, δεν καταστέλλονται. Θεωρούμε βέβαιο πως τα αμφισβητούμενα, βραχυπρόθεσμα οφέλη της κυβέρνησης δεν έχουν μακροπρόθεσμη προοπτική.

Με την κοντόφθαλμη βία των κλομπ μπορείς κάποιες φορές να καταστείλεις μια διαδήλωση όμως δεν θα μπορέσεις ποτέ να καταστείλεις την κοινωνική δυσαρέσκεια, την οικονομική ύφεση, τη φτώχεια και την ανεργία που καλπάζει.

Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας και την αμέριστη συμπαράσταση μας σε όλους τους συλληφθέντες/ίσσες και θεωρούμε κοινωνικά και πολιτικά επιβεβλημένη την 
ΠΑΥΣΗ ΚΑΘΕ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΩΞΗΣ.

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ.

Το Πολυτεχνείο και κάθε στιγμή αγώνα του λαού μας, φωτίζει το χθές, το σήμερα και το αύριο.
Μας δείχνει τον δρόμο του αγώνα για ΨΩΜΙ- ΥΓΕΙΑ.- ΠΑΙΔΕΙΑ -ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Για τα Πολυτεχνεία της γενιάς μας.

Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου
Νοέμβρης 2020

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*